Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika matematiky 1 (KMD / DM1K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / DM1K - Didaktika matematiky 1, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznámit studenty s vývojem a úkoly didaktiky matematiky. Didaktické prostředky, metody a formy práce, příprava učitele na hodinu a její rozbor, práce s učebnicí a pomůckami. Vývoj a úkoly vyučování matematiky - matematický jazyk, metodické rozbory výuky jednotlivých učebních témat aritmetiky, algebry a geometrie.Přednášky:1. Úvod. Předmět, metody a úkoly didaktiky matematiky.2. Přehled vývoje matematiky jako vědy a vývoje vyučování matematice.3. Didaktické problémy a prostředky matematického vzdělávání.4. Organizace vyučování matematice.5. Metody vyučování matematiky. Učební a vyučovací styly.6. Metody teorie poznání v matematice. Matematické myšlení.7. Matematický jazyk a vyučování matematice. Matematizace reálných situací.8. Množiny, relace, operace, číselné obory - zavedení na ZŠ.9. Výrazy, rovnice, nerovnice, funkce - zavedení na ZŠ.10. Slovní úlohy - metodika řešení na ZŠ.11. Vytváření geometrických pojmů a představ ve výuce matematiky.12. Geometrická zobrazení a míra - zavedení na ZŠ.13. Geometrické konstrukce - metodika řešení na základní škole.14. Rezerva.Semináře:1. Rámcový vzdělávací program pro ZV.2. Sledování a rozbor vyučovací hodiny.3. Příprava na vyučovací hodinu matematiky.4. Příprava a hodnocení písemné práce.5. Metody zefektivňující vyučovací proces.6. Práce s učebnicí a literárními pomůckami.7. Práce s učebními pomůckami.

Získané způsobilosti

Teoretické poznatky a praktické dovednosti z požadované oblasti

Literatura

Van Dormolen, J. Didaktik der Mathematik. Braunschweig, Vieweg, 1978. Mikulčák, J. Didaktika matematiky. Praha, SPN, 1982. Květoň, P. Kapitoly z didaktiky matematiky I, II. Ostrava, 1990. Květoň, P. - Burian, K. - Šimon, J. Kapitoly z didaktiky matematiky III. Ostrava, 1990. Metodické příručky k těmto učebnicím. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. MŠMT, 2005. Gábor, O. - Kopanev, O. - Križalkovič, K. Teória vyučovania matematiky 1. &, &. Učebnice matematiky pro ZŠ. Praha, Fortuna, 1991. Kopka, J.:. Výzkumný přístup při výuce matematiky. Ústí n.L., 2007. ISBN 80-8084-064-4.Vzdělávací program Základní škola. Praha, Fortuna, 1996.

Požadavky

Zápočet. Rozsah učiva stanoven sylabem. Zvládnutí učiva matematické analýzy, algebry a geometrie, spolu s učivem pedagogiky a psychologie.

Garant

doc. PaedDr. Jaroslav Perný, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Jaroslav Perný, Ph.D.