Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika matematiky 2 (KMD / DM2K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / DM2K - Didaktika matematiky 2, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu je seznámit studenty s novými směry ve výuce matematiky - problémové, projektové vyučování, rozvoj myšlení a představivosti, hodnocení žáků, práce s talenty. Dále učitelova činnost ve třídě a školní dokumentace.Přednášky:1. Nové směry a tendence ve výuce matematiky. Rámcové a školní vzdělávací programy.2. Aktivizující metody a formy práce.3. Řešení slovních a konstrukčních úloh.4. Hodnocení žáků, ústní zkoušení - metody, formy, praktické ukázky studentů.5. Práce s talenty a slabšími žáky - ukázky s využitím zkušeností studentů z praxe.6. Učitelova činnost ve třídě, na tabuli, s pomůckami apod.7. Seznámení se školní dokumentací.Semináře:1. Rozvíjení funkčního a logického myšlení - ukázky s využitím zkušeností studentů z praxe.2. Rozvíjení geometrických představ - ukázky s využitím zkušeností studentů z praxe.3. Problémové vyučování - praktické ukázky studentů.4. Projektové vyučování - praktické ukázky studentů.5. Matematické rozcvičky, hry a soutěže, pohádky a příběhy - praktické ukázky studentů.6. Hodnocení žáků, oprava písemné práce - metody, formy, praktické ukázky studentů.7. Rezerva.

Získané způsobilosti

Teoretické poznatky a praktické dovednosti z požadované oblasti

Literatura

Van Dormolen, J. Didaktik der Mathematik. Braunschweig, Vieweg, 1978. Mikulčák, J. Didaktika matematiky. Praha, SPN, 1982. Květoň, P. Kapitoly z didaktiky matematiky I, II. Ostrava, 1990. Květoň, P. - Burian, K. - Šimon, J. Kapitoly z didaktiky matematiky III. Ostrava, 1990. Metodické příručky k těmto učebnicím. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. MŠMT, 2005. Gábor, O. - Kopanev, O. - Križalkovič, K. Teória vyučovania matematiky 1. &, &. Učebnice matematiky pro ZŠ. Praha, Fortuna, 1991. Kopka, J.:. Výzkumný přístup při výuce matematiky. Ústí n.L., 2007. ISBN 80-8084-064-4.Vzdělávací program Základní škola. Praha, Fortuna, 1996.

Požadavky

Docházka na cvičení, aktivita, odevzdání semestrální práce. Obsah učiva matematické analýzy, algebry, geometrie a Didaktiky matematiky 1, spolu s učivem pedagogiky a psychologie.

Garant

doc. PaedDr. Jaroslav Perný, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Jaroslav Perný, Ph.D.