Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elementární aritmetika s did. 2 (KMD / EA2K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / EA2K - Elementární aritmetika s did. 2, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V přednáškách bude stručně proveden teoretický úvod do uvedených témat a seznámení se základními pojmy z didaktického hlediska. Všechny tyto pojmy budou vykládány z hlediska jejich aplikace při výuce matematiky na 1. stupni ZŠ, přičemž přesnost výkladu se podřídí tomuto hledisku. Dále budou přednesena didaktická témata, která budou pokračovat v dalším semestru. Seznámit studenty s poznatky, návyky a dovednostmi k výuce všech složek aritmetiky na 1. stupni ZŠ - numerace, početní operace a práce se slovními úlohami, metodické postupy při výkladu učiva, práce s učebními pomůckami, názorem. Komentování aritmetických pojmů.Přednášky:Přednášky:1.- 2. Algebraické struktury. Algebraické struktury s jednou a se dvěma operacemi.3.- 4. Polookruh přirozených čísel. Kardinální čísla. Ordinální čísla. Peanova množina. Zavedenía vlastnosti polookruhu přirozených čísel.5.- 6. Zásady, metody, postupy a formy práce v matematice.7.- 8. Příprava učitele na vyučování. Rámcový vzdělávací program pro ZV. Struktura vyučovacíhodiny.9.-10. Práce s učebnicí a učebními pomůckami, jejich třídění. Zásady při používání pomůcek.11.-12. Budování pojmu přirozené číslo. Rozšiřování číselného oboru na základní škole.13.-14. Rezerva.Cvičení:Procvičování učiva z přednášek.Procvičování didaktických aplikací v učivu matematiky na 1. stupni ZŠ.1.- 2. Rámcový a školní vzdělávací program pro ZV (1.- 5. r.). Pomůcky a učebnice matematiky.3.- 4. Matematická symbolika, matematické definice5.- 6. Matematické věty a důkazy. Ukázky znázornění7.- 8. Binární relace - rovnost, nerovnost, uspořádání, dělitelnost9.- 10. Zobrazení, funkce. Porovnání čísel, tabulky, grafy11.- 12. Binární operace, jejich vlastnosti. Základní početní výkony - pamětné, písemné13.- 14. Příprava na vyučovací hodinu. Metody a formy práce

Získané způsobilosti

Teoretické poznatky a praktické dovednosti z požadované oblasti

Literatura

Divíšek, J. a kol. Didaktika matematiky pro učitelství 1. stupně ZŠ. Praha, SPN 1989. Odvárko, O. Metody řešení matematických úloh. Praha, SPN, 1990. ISBN 80-04-20434-1. Osnovy a metodické příručky k těmto učebnicím. Rámcový vzdělávací program pro ZV. Učebnice matematiky pro 1.-5. ročník základní školy. Vzdělávací program Základní škola. Praha, Fortuna 1996. Drábek, J. a kol. Základy elementární aritmetiky pro učitelství 1. stupně ZŠ. 1985. Praha, SPN, 1989.

Požadavky

Účast, aktivita, úspěšné absolvování 2 testů. Učivo matematiky pro střední školu a Elementární aritmetika 1. Vypracování semestrálních prací - příprava matematických rozcviček, příprava na vyučovací jednotku.

Garant

doc. PaedDr. Jaroslav Perný, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Alena Kopáčková, Ph.D.doc. RNDr. Jana Příhonská, Ph.D.RNDr. Alena Kopáčková, Ph.D.Mgr. Jiřina Palkovičovádoc. RNDr. Jana Příhonská, Ph.D.