Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elementární aritmetika 3 (KMD / EA3P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / EA3P - Elementární aritmetika 3, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V přednáškách bude stručně proveden teoretický úvod do uvedených témat a seznámení se základními pojmy z didaktického hlediska. Všechny tyto pojmy budou vykládány z hlediska jejich aplikace při výuce matematiky na 1. stupni základní školy, přičemž přesnost výkladu se podřídí tomuto hledisku.Přednášky:1.- 2. Číselné soustavy. Vyjádření přirozeného čísla v číselné soustavě, převod zápisu číslamezi soustavami. Početní výkony s čísly v desítkové a jiných číselných soustavách.3.- 4. Celá čísla. Konstrukce oboru integrity celých čísel, jeho uspořádání, absolutní hodnota.Dělitelnost, nejmenší společný násobek, největší společný dělitel, prvočísla.5.- 6. Racionální čísla. Konstrukce tělesa racionálních čísel, jeho uspořádání, absolutníhodnota, číselná osa, rozšiřování tělesa racionálních čísel.7.- 8. Výrazy - číselné, algebraické, proměnná. Rovnice, nerovnice - metody řešení.9.-10. Jednoduché slovní úlohy. Pojem slovní úlohy, matematizace reálných situací. Fáze řešeníslovní úlohy, grafické znázornění. Úlohy aditivní, multiplikativní.11.-12. Složené slovní úlohy. Plán a fáze řešení úlohy, postup analytický a syntetický. Některémetody řešení - pokusem, graficky, speciální typy. tvoření slovních úloh.13.-14. Časová rezerva.Cvičení:Probírá se látka vyložená na přednášce v předešlém týdnu.

Získané způsobilosti

Teoretické poznatky a praktické dovednosti z požadované oblasti

Literatura

Križalkovič, K. a kol. Didaktika matematiky na 1. stupni ZŠ. Bratislava, SPN 1990. Divíšek, J. a kol. Didaktika matematiky pro učitelství 1. stupně ZŠ. Praha, SPN 1989. &, &. Odvárko, O.:. Metody řešení matematických úloh. Praha, SPN, 1990. ISBN 80-04-20434-1.Osnovy a metodické příručky k těmto učebnicím. Osnovy a metodické příručky k těmto učebnicím. Rámcový vzdělávací program pro ZV. Hejný, M. a kol. Teória vyučovania matematiky 2. Bratislava, SPN 1990. Malinová, E. Teorie vyučování matematice v 1.- 4. ročníku ZŠ - část 1 (Aritmetika). Učebnice matematiky pro 1.-5. ročník základní školy. Učebnice matematiky pro 1.-5. ročník základní školy. Vzdělávací program Základní škola. Praha, Fortuna 1996. Vzdělávací program Základní škola. Praha, Fortuna 1996. Križalkovič, K. a kol. Základy elementárnej aritmetiky. Bratislava, SPN 1991. Drábek, J. a kol. Základy elementární aritmetiky pro učitelství 1. st. ZŠ. Praha, SPN, 1985. Drábek, J. a kol.:. Základy elementární aritmetiky pro učitelství 1. stupně ZŠ. 1985. Praha, SPN, 1989.

Požadavky

Zápočet. Rozsah znalostí stanoven sylabem. Učivo matematiky pro střední školu a Elementární aritmetika 1 a 2.

Garant

doc. PaedDr. Jaroslav Perný, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Alena Kopáčková, Ph.D.doc. RNDr. Jana Příhonská, Ph.D.RNDr. Alena Kopáčková, Ph.D.doc. RNDr. Jana Příhonská, Ph.D.