Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elementární matematika 1 (KMD / EM1U)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / EM1U - Elementární matematika 1, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Během semestru se budou psát 4 testy: v 1. týdnu vstupní, dále ve 4., 8. a 12. týdnu. Posluchačům budou zadávány minireferáty na zopakování a rozšíření středoškolských témat; těžiště bude spatřováno v jejich samostatném přednesení u tabule.Seminář:1.Vstupní test. Zadání referátů. Podmínky klasifikovaného zápočtu.2.Manipulace s aritmetickými a algebraickými výrazy. Mocniny s racionálním exponentem. Logaritmy.3.Výroková logika.4.Rovnice (kvadratická, algebraické vyšších stupňů, reciproké, s neznámou v absolutní hodnotě). Grafické řešení. Soustavy rovnic.5.Rovnice (exponenciální, logaritmické, iracionální, s neznámou ve jmenovateli). Grafické řešení. Soustavy rovnic.6.Moivrova věta. Binomické a trinomické rovnice.7.Řešení nerovnic různých typů (viz 4. a 5.) - početně i graficky.8.Z teorie čísel. Číselné soustavy. Dělitelnost. Důkazové úlohy. Reálné číslo jako součet nekonečné řady.9.Posloupnosti, řady, zejména aritmetické a geometrické.10.Kombinatorika. Kombinace, variace, permutace.11.Binomická věta, Pascalův trojúhelník.12.Pravděpodobnost.13.Slovní úlohy.14.Rezerva. Udílení zápočtů.-----Rozsah přímé výuky pro kombinované studium: 8 hodin/semestr

Získané způsobilosti

Dobrá orientace ve středoškolské matematice z pozice budoucího učitele základní školy, získání "vysokoškolského" nadhledu nad tradičními i méně tradičními tématy středoškolské matematiky.

Literatura

Polák, J. Přehled středoškolské matematiky. Praha, Prometheus, 1999. Polák, J. Středoškolská matematika v úlohách I, II. Praha, Prometheus, 1999. Učebnice matematiky pro gymnázia.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování testů, minireferát s vystoupením u tabule. Středoškolská matematika v rozsahu všeobecné větve gymnázia, základní kurz matematické analýzy a algebry.

Garant

RNDr. Alena Kopáčková, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Alena Kopáčková, Ph.D.