Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konstruktivní geometrie (KMD / KGE-K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / KGE-K - Konstruktivní geometrie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Princip pravoúhlého (Mongeova) promítání. Zobrazení bodů, přímek, rovin.2. Průsečík přímky a roviny, průsečnice dvou rovin, roviny rovnoběžné. (Rovinný řez hranolů a jehlanů.)3. Kolmost přímky a roviny, vzdálenosti lineárních útvarů. Otočení roviny do průmětny.4. Pravoúhlé průměty kružnice v promítací rovině. Elementární tělesa v obecné poloze, pojem obrysu a viditelnosti.5. Analytická geometrie v E3. Operace s vektory. Souřadnice vektoru a bodu. Parametrická vyjádření přímky a roviny.6. Obecná rovnice roviny. Polohové a metrické úlohy v E3.7. Vektorová funkce jedné reálné proměnné. Definice a rovnice křivky, tečny křivky.8. Průvodní trojhran křivky, křivost, torze.9. Šroubovice. Rovnice, základní vlastnosti šroubovice. Konstruktivní úlohy o šroubovici.10. Pojem plochy, křivky na ploše, tečná rovina plochy.Pojem rotační plochy (rp), meridián rp, tečná rovina rp.11. Konstruktivní úlohy o rp, řez rp rovinou. Průniky rp.12. Šroubové plochy. Definice, základní konstruktivní úlohy o šroubových plochách.13. Cyklické šroubové plochy. Přímkové šroubové plochy. Zobrazení cyklických a přímkových šroubových ploch.14. Rezerva.Cvičení1. Princip pravoúhlého (Mongeova) promítání. Zobrazení bodů, přímek, rovin.2. Průsečík přímky a roviny, průsečnice dvou rovin, roviny rovnoběžné. (Rovinný řez hranolů a jehlanů.)3. Kolmost přímky a roviny, vzdálenosti lineárních útvarů. Otočení roviny do průmětny.4. Pravoúhlé průměty kružnice v promítací rovině. Elementární tělesa v obecné poloze, pojem obrysu a viditelnosti.5. Analytická geometrie v E3. Operace s vektory. Souřadnice vektoru a bodu. Parametrická vyjádření přímky a roviny.6. Obecná rovnice roviny. Polohové a metrické úlohy v E3.7. Vektorová funkce jedné reálné proměnné. Definice a rovnice křivky, tečny křivky.8. Průvodní trojhran křivky, křivost, torze.9. Šroubovice. Rovnice, základní vlastnosti šroubovice. Konstruktivní úlohy o šroubovici.10. Pojem plochy, křivky na ploše, tečná rovina plochy.Pojem rotační plochy (rp), meridián rp, tečná rovina rp.11. Konstruktivní úlohy o rp, řez rp rovinou. Průniky rp.12. Šroubové plochy. Definice, základní konstruktivní úlohy o šroubových plochách.13. Cyklické šroubové plochy. Přímkové šroubové plochy. Zobrazení cyklických a přímkových šroubových ploch.14. Opakování.

Získané způsobilosti

Základy zobrazení prostorových útvarů do roviny (Mongeovo promítání), s analytickou geometrií v E3, základy diferenciální a konstruktivní geometrií křivek, s rotačními a šroubovými plochami včetně aplikací.

Literatura

Urban, A.:. Deskriptivní geometrie I, II. Praha, SNTL, 1967. Kargerová, M.:. Deskriptivní geometrie pro technické školy. Ostrava, Montanex, 1997. Pecina, V. - Přívratská J.:. Geometrie pro techniky - modul 1. Liberec, TU, 2001. Pecina, V. - Přívratská J.:. Geometrie pro techniky - modul 2. Liberec, TU, 2002. Pecina, V. - Přívratská J.:. Geometrie pro techniky - modul 3. Liberec, TU, 2003. Pomykalová, E.:. Matematika pro gymnázia - stereometrie. Praha, Prometheus, 1995.

Požadavky

Aktivní účast na cvičení, 3 testy, 2 rysy.

Garant

Mgr. Daniela Bímová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Daniela Bímová, Ph.D.Mgr. Daniela Bímová, Ph.D.