Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematické metody v mechanice tekutin (KMD / MMM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / MMM - Matematické metody v mechanice tekutin, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stručný přehled rovnic popisujících proudění. Základní fyzikální zákony formulované ve tvaru diferenciálních rovnic, konstitutivní a reologické vztahy, základní pojmy z termodynamiky.2. Matematická teorie pro vazké nestlačitelné proudění. Prostory funkcí, stacionární Stokesův problém, jeho slabá formulace a existence a jednoznačnost řešení.3. Stacionární Navierovy-Stokesovy rovnice, vyšetření existence slabého řešení. Oseenův problém.4. Nestacionární Navierovy-Stokesovy rovnice, vhodné prostory funkcí, slabá formulace a řešitelnost rovnic.5. Metoda konečných prvků (FEM) pro numerické řešení nestlačitelného vazkého proudění. Spojitý problém. Diskrétní Stokesův problém. Prostory konečných prvků. Babuška-Brezzi podmínka. Existence přibližného řešení.6. Odhad chyb pro rychlost a tlak. Numerická realizace diskrétního problému. Diskrétní Navierův-Stokesův problém.7. Matematická teorie pro stlačitelné proudění. Stlačitelné Navierovy-Stokesovy rovnice, barotropní proudění. Eulerovy rovnice.8. Metoda konečných objemů (FVM) pro numerické řešení Eulerových rovnic. Konečné objemy a odvození schéma. Numerický tok, okrajové podmínky a stabilita schématu.9. Numerické metody řešení stlačitelného proudění. Kombinovaná metoda končených objemů a konečných prvků (FV-FE) pro vazké stlačitelné proudění. Triangulace, prostory konečných objemů a konečných prvků.10. Prostorová semidiskretizace problému, časová diskretizace, okrajové podmínky.11. Nespojitá Galerkinova metoda (DGFEM) pro numerické řešení Eulerových rovnic. Diskretizace, numerické řešení. Limiting, aproximace hranice.12. DGFEM pro konvektivně-difuzní problémy. Skalární problém, diskretizace, numerické řešení.13. DGFEM pro Navierovy-Stokesovy rovnice. Diskrétní problém, okrajové podmínky, numerické řešení.14. Rezerva.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti matematických metod v mechanice tekutin.

Literatura

Feistauer M., Felcman J., Straškraba I.:. Mathematical and Computational Methods for Compressible Flow. Clarendon Press, Harlow, 2003. Feistauer M.:. Mathematical Methods in Fluid Dynamics. Longman Scientific-Technical, Harlow, 1993.

Požadavky

Zkouška: Kombinovaná, v rozsahu daném sylabem předmětu.

Garant

RNDr. Jiří Hozman, Ph.D.