Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika pro praxi 1 (KMD / MX1K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / MX1K - Matematika pro praxi 1, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy kombinatoriky. Logický strom možností, kombinatorické pravidlo součtu a součinu,variace a permutace s (bez) opakování. Užití teorie grafů při řešení úloh.2. PowerPoint a jeho užití při zpracování kombinatorických problémů. Aplikace různých metod řešenína základní škole. Praktické ukázky.3. Kombinace bez (s) opakování, kombinační čísla a jejich vlastnosti. Jednoduché rovnice. Pascalůvtrojúhelník. Binomická věta a její užití.4. Řešení problémů v aplikaci SMART Notebook ? zpracování vybrané úlohy, ukázky řešení, náměty,prostředky, využití galerie.5. Úvod do počtu pravděpodobnosti: pravděpodobnostní prostor jako model náhodného pokusu.Symbolika,absolutní a relativní četnost a jejich vlastnosti. Jev a jeho pravděpodobnost: jevjistý, nemožný,pravděpodobný, náhodný jev a operace s náhodnými jevy. Studium doplňkovýchmateriálů v LMS sytému.6. Řešení pravděpodobnostních problémů na základní škole ? využití modelových situací (experiment,náhodný pokus a jejich realizace s využitím flashových animací).7. Klasická definice pravděpodobnosti. Základní věty o pravděpodobnosti - pravděpodobnost průnikune)závislých jevů, pravděpodobnost sjednocení jevů.8. Pravděpodobnost v praxi - praktické problémy, řešení modelových situací. Aplikace.9. Úvod do statistiky: Základní pojmy, statistická třídění, statistický soubor, četnost a rozděleníčetnosti, její grafické znázornění, tabulky a histogram četnosti.10.Charakteristiky statistického souboru: Aritmetický, klouzavý, vážený, harmonický, geometrickýprůměr. Medián, modus.11.Rozšiřující charakteristiky statistického souboru - rozptyl, směrodatná odchylka, statis-tickázávislost znaků, koeficient korelace. Aplikace.12.Zpracování statistického souboru v aplikaci Microsoft Excel. Ukázky, základní metody.13.Prezentace studentů ? řešení problému s využitím PowerPointu a v aplikaci SMART Notebook.14.Prezentace studentů -rezerva.

Získané způsobilosti

Využití různých metod řešení úloh. Práce s PC. Aktivní využití aplikace PowerPoint, Microsoft Excel, SMART Notebook.

Literatura

Odvárko, O.:. Metody řešení matematických úloh. Praha, SPN, 1990. ISBN 80-04-20434-1.Hejný, M. a kol. Teória vyučovania matematiky 2. Bratislava, SPN, 1999. Drábek, J. a kol.:. Základy elementární aritmetiky pro učitelství 1. stupně ZŠ. 1985. Praha, SPN, 1989. Kouřim, J. a kol. Základy elementární geometrie pro učitelství l. st. ZŠ. Praha, SPN, 1985.

Požadavky

Zápočet.: Aktivní účast studenta na cvičeních. Vypracování seminární práce. Rozsah znalostí je stanoven sylabem.

Garant

doc. RNDr. Jana Příhonská, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jana Příhonská, Ph.D.doc. RNDr. Jana Příhonská, Ph.D.