Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika pro praxi 2 (KMD / MX2P)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / MX2P - Matematika pro praxi 2, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rozbor matematických úloh na základních školách. Rozdělení úloh. Ukázky vzorových řešení. Návrhy nových metod řešení a jejich samostatné zpracování ve formě referátů. Předmět je veden jako seminář se samostatnými výstupy studentů. Studentům bude předložen soubor úloh, kde se seznámí s různými metodami řešení. Na seminářích dále prezentují vlastní úlohy, které klasifikují z hlediska metod řešení. Vytvoření vlastního souboru úloh, které propojují různé oblasti matematiky a umožňující využití více jak jedné metody řešení je nutnou podmínkou k získání zápočtu.Témata:1. Matematické úlohy na základní škole - ukázky typů úloh a jejich řešení. Rozdělení úloh.2. Aritmetické úlohy - určovací, důkazové.Samostatné referáty studentů - řešení a tvorba úloh.3. Geometrické úlohy - určovací, důkazové, pomocí množin bodů.Samostatné referáty studentů - řešení a tvorba úloh.4. Algebraické úlohy - určovací, důkazové, slovní.Samostatné referáty studentů - řešení a tvorba úloh5. Kombinatorické problémy - rozvoj logického myšlení.6. Grafy ve školské matematice., jejich užití při řešení úloh.7. Zajímavá a zábavná matematika. Řešení a tvorba úloh.8. Rezerva.Cvičení tematicky i obsahově navazuje na přednášku v předchozím týdnu.

Získané způsobilosti

Aplikaci základních poznatků z pravděpodobnosti a statistiky při výuce matematiky na základní škole.

Literatura

Plocki, A. Pravděpodobnost kolem nás - počet pravděpodobnosti v úlohách a problémech. Univerzita J. E. Purkyně, Ústí nad Labem, 2001. Hejný, M. - Stehlíková, N. Elementární matematika. PedF UK, Praha, 1995. Hejný, M. - Stehlíková, N. Elementární matematika II. PedF UK, Praha, 1997. Müllerová, J. - Müller, P.:. Finanční matematika a statistika. Praha, Fortuna, 1996. Polák, J. Přehled středoškolské matematiky. Praha, SPN, 1991.

Požadavky

Aktivní účast na cvičení, úspěšné absolvování dvou testů. Úspěšné absolvování středoškolského kurzu matematiky - proseminář. Vypracování seminární práce.

Garant

doc. RNDr. Jana Příhonská, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jana Příhonská, Ph.D.