Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Víceúrovňové metody a rozklad oblasti (KMD / VMR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / VMR - Víceúrovňové metody a rozklad oblasti, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Průprava z lineární algebry - matice, vlastní čísla, skalární součiny, normy, podprostory, ortogonální vektory a kanonické tvary matic.2. Průprava z lineární algebry - normální a hermitovské matice, nezáporné matice, M-matice, pozitivně definitní matice, projekční operátory, soustavy lineárních rovnic.3. Metoda konečných diferencí - matice modelových úloh v 1D a 2D. Základní iterační metody.4. Konvergence základních iteračních metod.5. Multigrid - matice a spektra modelových úloh, prolongace a restrikce.6. Multigrid - vnořené iterace, dvouúrovňová metoda, V-cyklus a W-cyklus, FMG.7. Algebraický multigrid - hladkost, interpolace a hrubé podprostory.8. Projekční metody - definice, algoritmy, obecná teorie, 1D projekční metody.9. Metody Krylovových podprostorů - Arnoldiho metoda, GMRES.10. Metody Krylovových podprostorů - Lanczosova metoda, metoda sdružených gradientů.11. Metody Krylovových podprostorů - Lanczosova biortogonalizace, BCG a BICGSTAB.12. Předpodmínění - předpodmíněná metoda sdružených gradientů, neúplná LU faktorizace, stanovení prahu, výpočet přibližné inverze.13. Metody rozkladu oblasti - modelový příklad, přímé řešení a Schurův doplněk.14. Metody rozkladu oblasti - Schwarzovy alternující metody, konvergence.

Získané způsobilosti

Znalosti o jednotlivých variantách víceúrovňových metod a o algoritmech využívajících rozklad oblasti.

Literatura

Y. Saad. Iterative Methods for Sparse Linear Systems. SIAM, 2000.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast na cvičeních. Vypracování zadané výpočetní semestrální práce na počítači.Zkouška: Písemná, skládá se z části teoretické a početní

Garant

RNDr. Václav Finěk, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Václav Finěk, Ph.D.RNDr. Václav Finěk, Ph.D.