Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Introduction to Scientific Work (KMD / ZVP-N)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / ZVP-N - Introduction to Scientific Work, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.-2. Práce s textem, zdůrazňování, podtrhávání, poznámky, marginálie. Kritický přístup, pečlivá analýza, náležité reference na fakta, zdůvodňování, organizace a efektivní komunikace.SW: Základy Windows. Organizování/strukturace souborů a adresářů, kopírování, vyjímání, odstraňování.3.-4. První verze, korektura a revize. Čtení nahlas a pro kolegy. Stavba vět (předmět, sloveso, věcný obsah). SW: Textový editor Word. Základní okno. Formát, fonty, formátování odstavce. Záhlaví a zápatí.5.-6. Od věty k odstavci, esej a odborná/vědecká práce, rukopis. Struktura textu, zdůrazňování jádra/podstaty a potlačování podružností.SW: Pohyb v textu. Tabulátory. Dělení slov. Styly symbolů, odstavců a částí. Základní komponenty stylu. Textový rámeček.7.-8. Mechanické and rétorické dovednosti pro vypracování rukopisu.SW: Šablony. Tisk. Rovnice. Tabulky. Kreslení obrázků. WordArt. Index, křížové odkazy. Číslování tabulek a obrázků. Automatický obsah.SW: Tabulkový editor Excel. Formátování buněk, sloupce a listy. Formule, funkce. Relativní a absolutní adresy. Grafy.9.-10. Formátování rukopisu. Psaní pro vymezenou cílovou skupinu. Pravidla pro semestrovoou práci. Plagiátorství, citační pravidla a znaky, zdroje. Pravidla pro prezentaci. SW: PowerPoint.10.-14. Prezentace semestrové práce. (Sebe)hodnocení.

Získané způsobilosti

Absolvent bude ovládat práci s anglickými a jinými informačními zdroji, pravidla a způsob jejich využití při zpracování písemné práce, její prezentaci a obhajobě. Bude znát zásady, jak se vyhnout plagiátorství.

Literatura

Rucker, R. A Writer s Toolkit. 2004. Macmillan English Dictionary for Advanced Learners. 2nd edit. A&C Black Publ. Ltd, 2007. Hilgers, T. Manoa Writing Program. Twenty frequently asked questions about writing-intensive classes. University of Hawaii at Manoa, 2004. Webster s College Dictionary. Random House, New York, 1991. Edlund, J. R. What is "Plagiarism" and Why Do People Do It?. Weston, A. A Rulebook for Arguments. Hackett Publ. Comp., 1987. Gallian J.A. Advice on Giving a Good PowerPoint Presentation. University of Minnesota Duluth. Gallian J.A. Advice on giving talks. 2006. Animovaný kreslený seriál. Taigen, T.L. - Monninger, J. Biology Write Now!. McGraw-Hill, Inc., N. Y., 1992. Schultz, P. History of Mathematics 3M3. Indiana.edu/plagiarism. Plagiarism. Purdue. Science, Scientific American, Mathematics Teacher, Mathematical Intelligencer. Kopáčková, A. - Vild, J. Scientific (Multi)work. In: Proceedings of Intern. Conf. "University Networks in Multilingual and Multicultural Regions" (UNMMR´04), pp. 47-52. Liberec, 2004. ISBN 80-7083-897-3.

Požadavky

Aktivní účast na cvičení, diskuse.Prezentace a obhajoba semestrové práce.

Garant

doc. Ing. Klára Antlová, Ph.D.doc. RNDr. Jaroslav Vild

Vyučující

doc. Ing. Klára Antlová, Ph.D.doc. RNDr. Jaroslav Vilddoc. Ing. Klára Antlová, Ph.D.doc. RNDr. Jaroslav Vild