Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia NJ (KNJ / UNJN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNJ / UNJN - Úvod do studia NJ, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Formy výuky na vysoké škole, zásady samostatného studia a práce s vědeckou literaturou.Předmět jazykovědy, základní pojmy germanistické lingvistiky.Systematika lingvistiky, disciplíny a metody (Historickosrovnávací jazykověda, Mladogramatici). Strukturalismus, F. de Saussure, PLK, glosematika, americký deskriptivismus.Jazyk a jeho funkce; genealogická a typologická klasifikace jazyků.Podstata jazyka a komunikace, modely jazykové komunikace.Jazyk a sémiotika, systém a struktura jazyka.Roviny jazyka: Fonetika a fonologie.Morfologie, morfematická analýza, flexe, slovotvorba.Syntax (věta a větné členy; tradiční gramatika, strukturní syntax, transformační gramatika, valenční gramatika).Sémantika a význam, lexikografie.Moderní lingvistické disciplíny: textová lingvistika.Spolupráce jazykovědy s jinými disciplínami, vytváření interdisciplín: pragmalingvistika, sociolingvistika, psycholingvistika - vývoj a obsah, základní pojmy.

Získané způsobilosti

Nárůst odborné a jazykové kompetence ve smyslu kurikula akreditovaného oboru.

Literatura

BUSSMANN, H. (2002): Lexikon der Sprachwissenschaft. 3. aktual. u. erw. Aufl. Stuttgart. ČERMÁK, F. (2001): Jazyk a jazykověda. Praha. ČERNÝ, J. (1996): Dějiny lingvistiky. Olomouc. ERHART, A. (1984): Základy jazykovědy. Praha. GROSS, H. (1998): Einführung in die germanistische Linguistik. 3., überarb. u. erw. Aufl. München. HELBIG, G. (1986): Entwicklung der Sprachwissenschaft seit 1970. Leipzig. LINKE, A. - NUSSBAUMER, M. - PORTMANN, P. R. (1996): Studienbuch Linguistik. Tübingen. SAUSSURE, F. de (1967, frz. 1916): Grundfragen der allgemeinen Sprachwissenschaft. Berlin. ŠIMEČKOVÁ, A. (1995): O němčině pro Čechy. Praha. ŠIMEČKOVÁ, A. (2004): Úvod do studia jazykovědné germanistiky. Praha.

Požadavky

Aktivní spolupráce v hodině, úspěšné zvládnutí dílčích úkolů, 75% účast v semináři. Požadavky se mohou aktuálně lišit. Úplné a aktuální informace jsou uvedeny v sylabech na webových stránkách katedry německého jazyka http://www.fp.tul.cz/knj/novyweb/materialy/hasikova

Garant

Mgr. Nikola Mizerová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Nikola Mizerová, Ph.D.Tilo WeberMgr. Nikola Mizerová, Ph.D.Tilo Weber