Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikace vzd. programu ve vyučování (KPP / AVVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / AVVK - Aplikace vzd. programu ve vyučování, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět syntetizuje znalosti a kompetence získané v průběhu studia pedagogiky a didaktiky. V rámci předmětu jsou studenti vedeni k diskusi nad současnou podobou kurikální reformy v českém školství, analyzují základní kurikulární dokumenty a jejich provázanost k vzdělávacím cílům i k obsahu učiva. Hlavní důraz je kladen na porozumění principům Rámcového vzdělávacího programu pro daný stupeň vzdělávání a jejich systémovou aplikaci ve vyučování.1. Systém kurikulárních dokumentů - vývoj po roce 1989 a současný stav, NVP, RVP ZV a ŠVP a současná strategie vzdělávání.2. Klíčové kompetence jako cíl základního vzdělávání na ZŠ v kontextu RVP ZV a s ohledem na celoživotní vzdělávání. Druhy kompetencí a vzdělávací strategie vedoucí k jejich rozvoji.3. Realizace vzdělávacího obsahu - možnosti vhodného propojování obsahu učiva. Využití disponibilních hodin v učebním plánu. Průřezová témata a jejich formativní význam. Výhody průřezových témat a úskalí při jejich realizaci. Role a význam vzdělávacích oblastí při strukturování obsahu učiva.

Získané způsobilosti

Po splnění kurzu bude student/ka schopen/schopna:1. Porozumět obsahu předmětu Aplikace vzdělávacího programu ve vyučování2. Kriticky zhodnotit a analyzovat témata daného předmět3. Prakticky demonstrovat získané poznatky vytvořením a aplikací školního vzdělávacího programu ve výuce v rámci praxe4. Bude motivován k dalšímu vzdělávání v dané oblasti

Literatura

PRŮCHA, J. Alternativní školy. Praha, Portál 1996. http://www.rvp.cz/. HORÁK, J., KOLÁŘ, Z. Obecná pedagogika. Ústí nad Labem : UJEP, 2004. ISBN 80-7044-572-6. PAŘÍZEK, V. Základy obecné pedagogiky. PF UK v Praze, 1996. HORÁK, J., PAŘÍZEK, V.; KRATOCHVÍL, M. Základy pedagogiky. Liberec : TUL, 2001. ISBN 80-7083-534-6.

Požadavky

- aktivní účast na kurzu- aktivní vypracování všech zadaných úkolů- četba odborné literatury

Garant

doc. PhDr. Tomáš Kasper, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Radka Harazinová, Ph.D.