Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojová a sociální variabilita člověka (KPP / CVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / CVP - Vývojová a sociální variabilita člověka, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět vývojové psychologie a základní pojmy2. Periodizace duševního vývoje3. Základní charakteristiky jednotlivých vývojových období se zaměřením na psychosociální aspekty vývoje4. Charakteristiky jednotlivých fází5. Generační a intergenerační vztahy

Získané způsobilosti

Studenti získají základní informace o předmětu vývojové psychologie, základních pojmech a metodách. Pochopí vztahové souvislosti vývojové psychologie s dalšími vědami. Dokáží periodizovat duševní vývoj, charakterizovat jednotlivá vývojová období. Porozumí pojmům generační a intergenerační vztahy, biodromální pojetí života, Gender rozdíly, vývojové krize, biologické a psychosociální aspekty vývojových fází a podobně. Zvládnou charakterizovat jednotlivé vývojové fáze z hlediska přístupu biogenetického, socio-genetického, sociobiologického, psychogenetického.

Literatura

VÁGNEROVÁ, M. Vývojová psychologie. Praha: Karolinum, 2005. ISBN 80-246-0956-8.LANGMEIER, J., KREJĆÍŘOVÁ, D. Vývojová psychologie. Praha: Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1284-9.VÁGNEROVÁ, M. Vývojová psychologie pro obor speciální pedagogika předškolního věku. Liberec: TU v Liberci, 2007. ISBN 978-80-7372-213-5.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje seminární prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

doc. PhDr. Richard Jedlička, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lucie HubertováPhDr. Jitka JosífkováPhDr. Simona Kiryková, Ph.D.PhDr. Magda Nišponská, Ph.D.Mgr. Lucie HubertováPhDr. Jitka JosífkováPhDr. Simona Kiryková, Ph.D.PhDr. Magda Nišponská, Ph.D.