Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fundraising neziskových organizací (KPP / FUNE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / FUNE - Fundraising neziskových organizací, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Charakteristika předmětu. Význam, obsah, formy výuky, požadavky na studenta, doporučené informační zdroje.2. Dárci a zdroje - Kdo nám něco dá? Obecné principy a motivace. Individuální dárci. Podnikatelský sektor. Nadace. Státní správa a samospráva. Zahraniční státní zdroje.3. Metody - Co na koho platí? Sbírky a poštovní kampaně. Benefiční akce. Rozvoj příznivců a členů. Dobrovolná pomoc. Věcná podpora. Sdílený marketing. Zaměstnanci. Obchodní vztahy. Granty. Fondy, základní jmění a odkazy.4. Nástroje - Jak komunikovat s dárci? Poštovní zásilky. Telefon. E-mail a internet. Osobní jednání. Smluvní vztahy.5. Personální zabezpečení - Kdo to všechno má dělat? Řízení a týmová spolupráce. Vůdčí osobnosti a řídící orgány (správní rady, poradní sbory apod.). Dobrovolníci. Profesionálové. Externí zprostředkovatelé.6. Plánování a řízení - Kde začít a kudy dál? Základní principy. Řízení kampaní. Dlouhodobá práce s dárcem. Plánování.7. Zázemí - Máme na to? Externí vlivy, statistiky, průzkumy, výzkumy. Legislativní prostředí. Právní uspořádání. Poslání a cíle organizace. Strategické plánování. Etické standardy. Spolupráce, partnerství a vytváření koalic.8. Právní aspekty fundraisingu. Základní právní normy. Účastníci vztahů. Právní úkony.

Získané způsobilosti

studenti získají klíčové pedagogicko-psychologické kompetence

Literatura

FRIČ, P. a kol. Dárcovství a dobrovolnictví v České Republice. Praha: NROS, Agnes, 2001. Internetové stránky Českého centra fundraisingu, http://www.fundraising.cz. Kolektiv autorů:. Průvodce fondy EU pro neziskové organizace. Praha: NROS, 2003. Kolektiv autorů:. Řízení neziskové organizace. Praha: Agnes, 1999. KIZÁKOVÁ, H.:. Terminologie neziskového sektoru. Praha: ICN, 1997. LEDVINOVÁ J.:. Základy fundraisingu. Praha: ČCF, 2002. MÍKOVCOVÁ, L. a kol.:. Cesty k efektivní komunikaci NNO a krajů ČR. Praha: Spiralis, 2003. http://www.fundraising.cz/index.php?show=knihapravo/. Internetové stránky Ministerstva vnitra ČR, http://www.mvcr.cz/sbirka/index.html. HANNAGAN, T. J.:. Marketing pro neziskový sektor. Praha: Management press, 1996. WAISOVÁ, Š.:. Mezinárodní organizace a režimy. Praha: Eurolex Bohemia, 2003. SALAMON, L. M. - ANHEIER, H. K. a spol.:. Nástup neziskového sektoru. Praha: Agnes, 1999. Kolektiv autorů:. Neziskové organizace šestkrát jinak. Praha: Nadace OSF, 2001. PEŠTA, K.:. Právní minimum pro NNO. HLOUŠEK, J.:. Právní minimum pro pracovníky NNO. Hradec Králové: Obč. porad. Středisko, 2000. FRIČ, P. - ŠILHÁNOVÁ, H.:. Rozhovory o neziskovém sektoru. Praha: NROS, 1997. FRIČ, P. a kol.:. Strategie rozvoje neziskového sektoru. Praha: Fórum dárců, 2000. HULTEN, M.:. Střediska nevládních organizací a národní vlády, srovnávací studie. Nederland: Michel van Hulten, 2002. SPIRIT, M. - RYCHTERA, B. - ŠEDÝ, Z.:. Úvod do studia práva I. Liberec, Technická univerzita v Liberci 2002.

Požadavky

Písemné zpracování a následná obhajoba konkrétního projektu na zadané téma.

Garant

PhDr. Jitka Doubnerová

Vyučující

PhDr. Jitka Novotová, Ph.D.