Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojová a sociální variabilita člověka (KPP / LVY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / LVY - Vývojová a sociální variabilita člověka, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývojová psychologie (předmět, základní pojmy, metody, vztah k ostatním vědám, poznatkové zdroje vývojové psychologie)2. Periodizace duševního vývoje3. Základní charakteristika jednotlivých vývojových období vývoje jedince4. Sociální psychologie (předmět, úkoly, její význam a využití v praxi, metody sociální psychologie)5. Determinace lidské psychiky, sociální učení a motivace, sociálně psychologická problematika motivace, sociální kognice, sociální interakce a komunikace, sociální skupiny6. Propojení sociální psychologie a sociální práce

Získané způsobilosti

V rámci předmětu studenti získají základní informace o vývojové a sociální psychologii.Vývojová psychologie (předmět, základní pojmy, metody, vztah k ostatním vědám, poznatkové zdroje vývojové psychologie); periodizace duševního vývoje (členění životního cyklu, teorie duševního vývoje, vývojové krize - dle různých psychologických teorií, senzitivní období a jejich význam); základní charakteristika jednotlivých vývojových období vývoje jedince se zaměřením na psychosociální aspekty vývoje; charakteristika jednotlivých vývojových fází z hlediska druhu přístupu.Sociální psychologie (předmět, úkoly, její význam a využití v praxi, metody sociální psychologie (např. pozorování, experiment, psychologické testy, ?). Determinace lidské psychiky. Sociální učení a motivace. Sociálně psychologická problematika motivace. Sociální kognice. Sociální interakce a komunikace. Sociální skupiny. Psychologie velkých a malých skupin (funkce a charakteristika rodiny, socializace, vztahy v rodině a důsledky jejich narušení; velké skupiny. Propojení sociální psychologie a sociální práce.

Literatura

HAJD-MOUSSOVÁ, Z. Kapitoly ze sociální psychologie. Liberec: TU v Liberci, 2002. VÝROST, J., SLAMĚNÍK, I. Sociální psychologie - socialna psychológia. Praha: ISV, 1997. ISBN 80-85866-20-X.ŠTĚPANÍK, J. Umění jednat s lidmi. Praha: Grada, 2005. KUTÍNOVÁ, Z., WIEDENOVÁ, M. Úvod do psychologie pedagogické a sociální. Liberec: TU Liberec, 2001. ISBN 80-7083-550-8.LANGMEIER, J., KREJČÍŘOVÁ, D. Vývojová psychologie. Praha: Grada Publishing, 2006. VÁGNEROVÁ, M. Vývojová psychologie pro obor penitenciární péče. Liberec: TU Liberec, 2008. ISBN 978-80-7372-307-1.HAYESOVÁ, N. Základy sociální psychologie. Praha: Portál, 2003.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

doc. PhDr. Richard Jedlička, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lucie HubertováPhDr. Jitka JosífkováPhDr. Simona Kiryková, Ph.D.PhDr. Magda Nišponská, Ph.D.Mgr. Lucie HubertováPhDr. Jitka JosífkováPhDr. Simona Kiryková, Ph.D.PhDr. Magda Nišponská, Ph.D.