Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dopravní výchova (KPP / MDOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / MDOP - Dopravní výchova, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět dopravní výchovy, situace v dopravní výchově v ČR, současné trendy v zemích EU, postavení dopravní výchovy v předškolní výchově, vztah k psychologickým disciplínám, dopravní psychologie.2. Základní pojmy a cíle dopravní výchovy dětí. Pravidla silničního provozu, bezpečné chování v dopravním prostředku (autosedačky, bezpečnostní pásy). Výchova těchto pravidel u dětí předškolního věku a žáků ZŠ.3. Dopravní psychologie - systém člověk-dopravní prostředek-dopravní prostředí. Dopravní nehody - příčiny dopravních nehod, vývoj nehodovosti. Děti jako účastnící a oběti dopravních nehod. Organizace BESIP, podíl výchovy a vzdělávání na dopravní výchově a prevenci dopravních nehod.4. Dopravní výchova dětí v předškolním věku, vytváření návyků, vztah k okolí a k lidem, opatrnost, ukázněnost. Vlastnosti, které ovlivňují reakci dětí při vybraných dopravních situacích, výcvik prospěšný jejich bezpečnému pobytu venku, resp. v silničním provozu.5. Výuka a výcvik pravidel silničního provozu pro děti-cyklisty.6. Exkurze - dětské dopravní hřiště, praktické ukázky dopravní výchovy na hřišti, použití reflexních materiálů. Dopravní výuka jako hra, přehled publikací pro děti, rodiče, učitele.

Získané způsobilosti

Po splnění kurzu bude student schopen:1. Porozumět obsahu předmětu Dopravní výchova2. Kriticky zhodnotit a analyzovat témata daného předmětu3. Prakticky demonstrovat získané poznatky v rámci edukačního procesu4. Bude motivován k dalšímu vzdělávání v dané oblasti

Literatura

Výrost, J., Slaměník, I. Aplikovaná sociální psychologie I. Praha: Portál, 1998. ISBN 80-7178-269-6.Heinrichová, J. Bezpečná cesta do školy. Brno: Centrum dopravního výzkumu, 2006. ISBN 80-86502-32-5.Šucha, M., et al. Dopravní psychologie pro praxi. Praha: Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4113-0.Heinrichová, J., Stránská, I., Winklerová, M. Metodika pro výuku dopravních značek. In: Výběr dopravních značek pro chodce a cyklisty. Praha: Ministerstvo dopravy, 2006. Štikar, J., Hoskovec, J., Smolíková, J. Psychologická prevence nehod. Praha: Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1096-5.Havlík, K. Psychologie pro řidiče. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7178-542-3.Štikar, J., Hoskovec, J., Štikarová, J. Psychologie v dopravě. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0606.

Požadavky

Aktivní účast na kurzu. Aktivní vypracování všech zadaných úkolů. Četba odborné literatury.

Garant

PhDr. Milan Hrdina

Vyučující

PhDr. Milan Hrdina