Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunikace dítěte v předškolní výchově (KPP / MKOM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / MKOM - Komunikace dítěte v předškolní výchově, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Komunikace dítěte předškolního věku a vztah ke kognitivnímu, sociálnímu, emocionálnímu vývoji dítěte. Vývoj vědomí já, vývoj řeči. Egocentrismus (teorie kognitivního vývoje J. Piageta) a jeho odraz v řeči a vnímání světa. Fantazijní myšlení dítěte předškolního věku a jeho odraz v komunikaci.2. Zásady komunikace s dětmi předškolního věku ve skupině. Zásady komunikace s dítětem v individuálním rozhovoru. Využití expresivních prostředků při komunikaci s dítětem předškolního věku.3. Zásady komunikace s dítětem z odlišného sociokulturního prostředí. Základní principy účinné komunikace s dětmi s odlišným mateřským jazykem bez znalosti českého jazyka.4. Specifika komunikace s dítětem se speciálními vzdělávacími potřebami - komunikace s dítětem s lehkou mentální retardací, s poruchou autistického spektra, s ADHD, se smyslovým postižením. Problematika elektivního mutismu. Komunikace s úzkostným dítětem.5. Význam neverbální komunikace u dítěte předškolního věku. Somatizace jako forma komunikace dítěte s psychickými obtížemi.6. Základní principy nekonfliktní komunikace s rodinou dítěte při řešení problému. Základní principy poradenského rozhovoru s rodinou dítěte - vymezení cíle setkání, pomoc při hledání řešení, měření pokroku, vyhodnocení. Asertivní komunikace.7. Nácvik vedení tematického rozhovoru s dítětem předškolního věku s korekcí a sebereflexí.

Získané způsobilosti

Po splnění kurzu bude student schopen:1. Porozumět obsahu předmětu Komunikace dítěte v předškolní výchově2. Kriticky zhodnotit a analyzovat témata daného předmětu3. Prakticky demonstrovat získané poznatky v rámci semestrální práce4. Využít získané poznatky pro realizaci vlastní bakalářské práce5. Bude motivován k dalšímu vzdělávání v dané oblasti

Literatura

Plevová, I., Slowik, R. Komunikace s dětským pacientem. Praha: Grada, 2010. ISBN 978-80-247-2968-8.Freibergová, S. H. Magické roky. Praha: Triton, 2002. ISBN 80-7254-270-2.Matějček, Z., Klégrová, J. Praxe dětského psychologického poradenství. Praha: Portál, 2011. ISBN 978-80-262-0000-0.Vybíral, Z. Psychologie komunikace. Praha: Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-387-1.Vymětal, J. Úzkost a strach dětí. Praha: Portál, 2004. ISBN 80-7178-830-9.

Požadavky

80% prezence na výuce, seminární práce - audiozáznam, přepis a analýza tematického rozhovoru s dítětem předškolního věku.

Garant

PhDr. Simona Kiryková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lucie Hubertová