Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická psychologie (KPP / MPEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / MPEP - Pedagogická psychologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení předmětu pedagogické psychologie. Vztah předmětu k psychologickým a pedagogickým oborům a dalším vědám o člověku. Výzkumné a diagnostické metody užívané v pedagogické psychologii.2. Učení. Druhy učení - různá třídění (senzomotorické učení, verbálně-kognitivní učení, sociální učení); učení nonintencionální a intencionální; dělení učení podle vnější formy a postupu (vtiskování, učení nápodobou, přivykání; klasické podmiňování, operantní podmiňování, učení řešením problémů). Řízené učení (učivo, cíle, metody, hodnocení; psychologické aspekty). Odměna a trest; jejich význam v učení. Vlohy, schopnosti a jejich rozvoj v procesu učení. Inteligence, motivace, vůle: vliv na proces učení. Kognitivní styly a styly učení. Tvořivost. Emoční potřeby učících se jedinců.3. Psychologické otázky výchovných cílů. Faktory ovlivňující řízenou socializaci. Komunikace v pedagogické situaci. Formy aktivace a motivace jedinců při výchovně vzdělávacích činnostech. Podpora nadání a talentu.4. Přiměřená zátěž; stres (rezistence, resilience), distres, chronický stres (podíl na vzniku poruch chování, neurotických a psychosomatických poruch), eustres (využití v rámci rozvoje osobnosti, preventivně výchovné činnosti a zážitkové pedagogiky). Psychohygienická opatření (možnosti abreakce, relaxace, sociálně akceptované formy vybití psychického napětí atd.). Možnosti pozitivního ovlivnění psychosociálního klimatu skupiny. Domácí zázemí dítěte.5. Osobnost učitele v mateřské škole - sociálně produktivní jednání (autenticita, kongruence, empatie, akceptace, respekt k osobnosti jedince a k jeho svébytné zkušenosti). Autorita učitele.6. Řízení předškolní třídy (management; leadership); vztahy uvnitř třídy; komunikace mezi pedagogickými pracovníky a nepedagogickými pracovníky, komunikace rodič-učitel. Vztahy učitele a dítěte; věkově přiměřený individualizovaný přístup k osobnosti dítěte. Podpora vzniku výchovně vzdělávacího společenství. Poruchy ve vztahu učitel - dítě (přenos, protipřenos, Pygmalion-efekt, Golem-efekt; syndrom vyhoření - projevy, příčiny, možnosti prevence).7. Pedagogicko-psychologické dovednosti učitele. Poruchy socializace u dětí, jejich příčiny, projevy, následky. Zásady psychologické první pomoci. Pedagogicko-psychologická poradna, speciálně pedagogické centrum, středisko výchovné péče: možnosti využití jejich služeb.

Získané způsobilosti

Po splnění kurzu bude student schopen:1. Porozumět obsahu předmětu Psychologie pedagogická2. Kriticky zhodnotit a analyzovat témata daného předmětu3. Prakticky demonstrovat získané poznatky v rámci zápočtové práce4. Využít získané poznatky a dovednosti v edukačním procesu5. Bude motivován k dalšímu vzdělávání v dané oblasti

Literatura

Prekop, J., Schweizer, C. Děti jsou hosté, kteří hledají cestu. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-495-3.Matějček, Z., Dytrych, Z. Děti, rodina a stres. Praha: Galén, 1994. ISBN 80-85824-06-X.Hříbková, L. Nadání a nadaní. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-1998-6.Hadj-Moussová, Z. Pedagogická a sociální psychologie. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta, 2012. ISBN 978-80-7290-587-4.Mareš, J. Pedagogická psychologie. Praha: Portál, 2013. ISBN 978-80-262-0174-8.Matějček, Z., Klégrová, J. Praxe dětského psychologického poradenství. Praha: Portál, 2011. ISBN 978-80-262-0000-0.Mertin, V., Gillernová, I., eds. Psychologie pro učitelky mateřské školy. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-627-8.Kosíková, V. Psychologie ve vzdělávání a její psychodidaktické aspekty. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-2433-1.

Požadavky

K úspěšnému absolvování předmětu student splní:1. aktivní účast na kurzu2. aktivní vypracování všech zadaných úkolů3. četba odborné literatury4. vypracování zápočtové práce5. úspěšné ověření získaných poznatků v odborné rozpravě

Garant

doc. PhDr. Richard Jedlička, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Oto DymokurskýMgr. Oto Dymokurský