Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Předškolní pedagogika (KPP / MPPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / MPPE - Předškolní pedagogika, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předškolní pedagogika v systému pedagogických věd - předmět a metody výzkumu, vztah k ostatním vědám o člověku.2. Sociální dimenze dětství a výchovy - faktory ovlivňující vývoj dítěte, význam socializace, péče, výchovy a vzdělávání v předškolním věku, význam rodiny a vrstevnické skupiny, význam mateřské školy.3. Vlivy mikroprostředí a makroprostředí na předškolní výchovu - předškolní dítě a širší rodinné prostředí, prostředí v okolí bydliště, prostředí obce, regionu a státu, přírodní a společenské prostředí, utváření a vliv pedagogického prostředí.4. Rodinná výchova - proměna rodiny na přelomu tisíciletí, funkce rodiny, výchovné styly, typy rodinné výchovy, dysfunkční a afunkční rodina.5. Vztahy rodiny a mateřské školy - vstup dítěte do mateřské školy a budování vztahu rodič-učitel, komunikace mezi rodinou a mateřskou školou.6. Různé přístupy k předškolní výchově - zaměření výchovy sociocentrické, pedocentrické, osobnostní. Znaky osobnostně zaměřené předškolní výchovy.7. Funkce předškolní výchovy a význam mateřské školy v ní - všestranný rozvoj potencialit dítěte (tělesný, rozumový, emocionální, morální a sociální rozvoj), funkce vzdělávací, ochranná, přípravná a další. Význam mateřské školy z hlediska školní připravenosti dítěte.8. Vzdělávání dětí předškolního věku v České republice a ve světě - současný stav institucí pro předškolní vzdělávání, školská legislativa, trendy v předškolním vzdělávání, předškolní vzdělávání v zahraničí.

Získané způsobilosti

Po splnění kurzu bude student schopen:1. Porozumět obsahu předmětu Předškolní pedagogika2. Kriticky zhodnotit a analyzovat témata daného předmětu3. Prakticky demonstrovat získané poznatky v rámci semestrální práce4. Využít získané poznatky a dovednosti v edukačním procesu5. Bude motivován k dalšímu vzdělávání v dané oblasti

Literatura

Koťátková, S. Dítě a mateřská škola. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-1568-1.Helus, Z. Dítě v osobnostním pojetí. Praha: Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-628-5.Opravilová, E. Kurikulum předškolní výchovy. Praha: Portál, 1998. ISBN 80-7178-210-6.Kolláriková, Z., Pupala, B. Předškolní a primární pedagogika. Praha: Portál, 2010. ISBN 978-80-7367-828-9.Opravilová, E., Kropáčková, J. Studijní texty k předškolní pedagogice s úvodem do pedagogiky. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Pedagogická fakulta, 2005. ISBN 80-7290-251-2.Švarcová, I. Základy pedagogiky. Praha: VŠCHT, 2005. ISBN 80-7080-573-0.

Požadavky

Seminární práce, tvorba portfolia.

Garant

PhDr. Radka Harazinová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Radka Harazinová, Ph.D.PhDr. Jitka Novotová, Ph.D.PhDr. Radka Harazinová, Ph.D.PhDr. Jitka Novotová, Ph.D.