Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Práce se vztahy v dětské skupině (KPP / MPSV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / MPSV - Práce se vztahy v dětské skupině, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Socializace jedince s důrazem na význam socializace dítěte v dětské skupině.2. Sociální učení, nápodoba, identifikace. Sociální percepce, sociální poznávání a interpretace (atribuce) v práci učitele. Sociální postoje, jejich utváření a změna. Předsudky. Význam sebereflexe učitele při práci s vlastními postoji a předsudky. Sebereflexe postojů a předsudků.3. Interpersonální vztahy, konformita, preference, odmítání. Vliv konformity na chování ve skupině.4. Dynamika malé skupiny dětí v předškolní výchově - skupinová interakce a komunikace, společná hra, vývoj vztahů. Třídy věkově smíšené vs. věkově diferencované. Možnosti zjišťování atmosféry dětské skupiny v předškolní výchově.5. Prosociální chování (altruismus). Sociálně-psychologické hry vhodné na podporu prosociálního chování v předškolní výchově.6. Agresivita. Projevy a příčiny agresivity ve skupině dětí předškolního věku. Možnosti ovlivnění ze strany učitele. Sociálně-psychologické hry na snížení agrese ve skupině dětí v předškolní výchově.7. Sociální komunikace. Základy interpersonální komunikace dítěte předškolního věku. Sociálně-psychologické hry na podporu vhodné komunikace ve skupině dětí v předškolní výchově.8. Struktura malé skupiny dětí předškolního věku - vztahy, role, statusy, normy. Sociálně-psychologické hry zaměřené na přijímání různých rolí ve skupině dětí v předškolní výchově.9. Kooperace a kompetice. Konflikty a jejich řešení ve skupině dětí předškolního věku. Sociálně-psychologické hry na podporu kooperace ve skupině dětí v předškolní výchově. Soužití kultur v předškolní výchově.10. Sociální opora. Význam sociální opory při práci s dětskou skupinou v předškolní výchově.

Získané způsobilosti

Po splnění kurzu bude student schopen:1. Porozumět obsahu předmětu Práce se vztahy v dětské skupině2. Kriticky zhodnotit a analyzovat témata daného předmětu3. Prakticky demonstrovat získané poznatky v rámci semestrální práce4. Využít získané poznatky a dovednosti v edukačním procesu5. Bude motivován k dalšímu vzdělávání v dané oblasti

Literatura

Erkert, A. Hry pro usměrňování agresivity. Praha: Portál, 2011. ISBN 978-80-7367-885-2.Šimanovský, Z. Hry s hudbou, pohybem a zpěvem pro mladší děti (4-9 let). Praha: Portál, 2011. Nolen-Hoeksema, S., et al. Psychologie Atkinsonové a Hilgarda. Praha: Portál, 2012. ISBN 978-80-262-0083-3.Hayesová, N. Základy sociální psychologie. Praha: Portál, 2013. ISBN 978-80-262-0534-0.

Požadavky

Docházka 80 % výuky, aktivní participace na reflexi a sebereflexi dění ve skupině, klasifikovaná seminární práce - příprava programu zaměřeného na podporu prosociálního chování, kooperace a komunikace ve skupině dětí v předškolní výchově.

Garant

doc. PhDr. Richard Jedlička, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lucie Hubertová