Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchova a vzdělávání v ghettu Terezín (KPP / MVGT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / MVGT - Výchova a vzdělávání v ghettu Terezín, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se věnuje problematice výchovy a vzdělávání židovských dětí v mezních podmínkách ghetta Terezín. Studenti se seznámí s možnostmi a danostmi výchovy v mezní situaci života v ghettu Terezín v letech 1942-45, s různými výchovnými koncepcemi a pedagogickými názory terezínských vychovatelů. Prezentovány budou deníky, kresby, básně, texty, písně a divadelní hry terezínských dětí, které vznikly v ghettu Terezín. V předmětu budou využívány jak texty, tak i obrazové materiály, videodokumenty k dané problematice. Součástí předmětu je návštěva ghetta Terezín.

Získané způsobilosti

Po splnění kurzu bude student/ka schopen/schopna:1. Porozumět obsahu předmětu Výchova a vzdělávání v ghettu Terezín2. Kriticky zhodnotit a analyzovat témata daného předmětu3. Prakticky demonstrovat získané poznatky v rámci semestrální práce

Literatura

ADORNO, T. Erziehung zur Mündigkeit. Frankfurt am Main: Suhrkamp Verlag, 1970. KÁRNÝ, M., BLODIG, V., eds. Terezín v konečném řešení židovské otázky. Praha: Logos, 1992. ISBN 80-901352-X.ADLER, H. G. Terezín 1941-1945: tvář nuceného společenství. Praha: Barrister & Principal, 2006. ISBN 80-7364-024-4.BROD, T., KÁRNÝ, M., KÁRNÁ, M., eds. Terezínský rodinný tábor v Osvětimi-Birkenau. Praha: Melantrich, 1994. ISBN 80-7023-193-9.KASPEROVÁ, D. Výchova a vzdělávání židovských dětí v protektorátu a v ghettu Terezín. Praha: Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, 2010. ISBN 978-80-7308-327-4.REDLICH, E. Zítra pojedeme, synu, pojdeme transportem. Brno: Doplněk, 1995. ISBN 80-85765-40-3.

Požadavky

K úspěšnému absolvování předmětu student/ka splní:1. aktivní účast na kurzu2. aktivní vypracování všech zadaných úkolů3. četba odborné literatury4. vypracování odborné semestrální práce5. úspěšné ověření poznatků získaných v kurzu, dosažení minimálních kritérií stanovených pro získání kreditů

Garant

PhDr. Dana Kasperová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Dana Kasperová, Ph.D.