Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Outdoorová pedagogika (KPP / OUTK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / OUTK - Outdoorová pedagogika, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Charakteristika a historické kořeny tzv. outdoorových programů.2. Orientace v základních pojmech souvisejících s "outdoorovými" programy.3. Základní zdroje informací (časopisy, knihy,sborníky z konferencí, databáze, internetové adresy, firemní literatura).4. Oblast aktivit v přírodě a typologie outdoorových programů.5. Kurt Hahn , iniciátor výchovných aplikací aktivit v přírodě.6. Hnutí Outward Bound a jeho role v rozvoji outdoorových programů.7. Nové trendy v outdoorových programech v zahraničí i u nás.8. Management outdoorových programů a kriteria jejich úspěšnosti. Příprava odborníků. Vytváření tzv. "outdoorového průmyslu".9. Zásady pro tvorbu "outdoorových programů".10. Charakteristika a hodnocení vybraných outdoorových programů. Vlastní průzkum studentů.

Získané způsobilosti

Po splnění kurzu bude student/ka schopen/schopna:1. Porozumět obsahu předmětu Outdoorová pedagogika2. Kriticky zhodnotit a analyzovat témata daného předmětu3. Prakticky demonstrovat získané poznatky v rámci semestrální práce4. Využít získané poznatky a dovednosti v edukačním procesu5. Bude motivován k dalšímu vzdělávání v dané oblasti

Literatura

NEUMAN, J., MYTTING,I.,BRTNIK,J. ( editoři) Outdoor Activities. Praha:. : Sborník z mezinárodního semináře UK FTVS, 1994. Lüneburg: Edition Erlebnispädagogik. NEUMAN, J. Outdoor Sports Education and Czech Contribution. In Neuman,J., Turčová, I. (Editoři) Outdoor Sports Education. Proc. from inter.sympozium 18-21 November 2004, Hrubá Skála. Praha: Duha - IYNF, 2004. s.11-16. ČINČERA, J.; NEUMAN, J. Prožitková a outdoorová pedagogika. [Aplikace v systému Moodle]. Dostupné na http://www.fp.tul.cz/moodle/. NEUMAN, J. Sporty a pobyt v přírodě v nových souvislostech. In Bahutková, M. Sport a kvalita života 2006 . Sborník příspěvku mezinárodní konference 9.-10.11.2006 Brno (pdf). Brno, Masarykova univerzita 2006, 9 str. NEUMAN,J a kol. Turistika a sporty v přírodě. Přehled základních znalostí a dovedností pro výchovu v přírodě. Praha: Portál, 2000. HANUŠ,R.,JIRÁSEK,I. Výchova v přírodě. Ostrava: Vysoká škola báňská-Technická Univerzita Ostrava. 1996. MILES,J.C.; PRIEST,S. Adventure education. State College : Venture Publishing, 1990. HOLEC,O. a kol. Instruktorský slabikář. PŠL, 1994. EWERT,A.W. Outdoor adventure pursuits: Foundations, Models, and Theories. Scottsdale: Publishing Horizons, 1989. NEUMAN,J. a kol. Překážkové dráhy, lezecké stěny a výchova prožitkem. Praha: Portál, 1999.

Požadavky

K úspěšnému absolvování předmětu student/ka splní:1. aktivní účast na kurzu2. aktivní vypracování všech zadaných úkolů3. četba odborné literatury4. vypracování odborné semestrální práce5. úspěšné ověření poznatků získaných v kurzu, dosažení minimálních kritérií stanovených pro získání kreditu

Garant

doc. PhDr. Jan Neuman, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Jan Neuman, CSc.