Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Personal growth for Erasmus (KPP / PGR-E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / PGR-E - Personal growth for Erasmus, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V každém z témat je zohledněno interkulturní hledisko - ve výuce budou diskutována témata s důrazem na komparaci specifických způsobů, norem, stereotypů a nároků kladených na člověka v oblasti osobního a profesního růstu ve dvou krajinách:1. Osobní růst v humanistické a existenciální psychologii (G. Allport, A. Maslow, C. Rogers, E. Erikson, V. Frankl, M. Buber, M. Boss).2. Model růstu Virginie Satirové. Model spirály osobního růstu.3. Růst jako individuace v pojetí C. G. Junga.4. Fenomenologické pojetí osobního růstu (M. Heidegger, B. Hellinger).5. Růst jako učení a návyk (Stephen Covey).6. Kognitivní a emoční dimenze osobního růstu.7. Časová dimenze osobního růstu pohyb od minulosti směrem k budoucnosti. Význam prožitku naplněné přítomnosti. Zážitek plynutí (M. Czikszentmihalyi). Mindfulness.8. Zdroje osobního růstu: charakterové ctnosti.9. Přesah a zdravá spiritualita jako zdroj růstu.10. Dobré vztahy a péče o vztahy jako zdroj růstu.11. Integrita a sebereflexe jako zdroj růstu.12. Posttraumatický růst osobnosti.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu bude student schopen: * porozumět vlivu pozitivního prožívání a významu podpory kladných fenoménů (naděje, lásky, vděčnosti, všímavosti) pro zlepšování kvality života jednotlivců i skupin či komunit tvořících kontext jejich osobního i profesního života; * popsat a zdůvodnit důležitost a povahu procesu uvědomělého a zodpovědného přístupu k osobnímu a profesnímu růstu; * vyjádřit základní specifika vlastní kultury ve vybraných aspektech; * porozumět vlivům, kterými kultura rozvíjí jedince i společnost - diskutovat pozitiva a negativa; * spolupracovat se zahraničním studentem na zadaných tématech prostřednictvím internetové komunikace v anglickém jazyce; * aktivně vyhledávat a využívat elektronické studijní materiály.

Požadavky

K úspěšnému absolvování kurzu student/ka splní: 1. aktivní účast na kurzu, 2. vypracování referátu zaměřeného na vybranou oblast osobního a profesního růstu a jeho prezentace s využitím praktických příkladů a zkušeností, 3. četba odborné literatury a odborných článků, 4. vypracování odborné eseje ve spolupráci se studentem z USA zaměřené na některou oblast osobního a profesního růstu, ve které budou diskutovány i specifika každé z obou kultur.

Garant

PhDr. Magda Nišponská, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Magda Nišponská, Ph.D.Mgr. Andrea Rozkovcová, Ph.D.