Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální psychologie a psych.osobnosti (KPP / PSOEF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / PSOEF - Sociální psychologie a psych.osobnosti, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět zkoumání a postavení sociální psychologie v systému věd o člověku. Interdisciplinární vztahy mezi psychologií, sociologií, etologií, antropologií, pedagogikou atd. Osobnost a socializace. Pojem primární a sekundární socializace. Sociální kognice, percepce a komunikace. Sociální atribuce. Postoje, stereotypy. Předsudky (jejich vznik, význam). Sociální role, status, sociální pozice. Norma a normalita - různé pohledy. Koncepce zdravé osobnosti. Identita jedince z pohledu sociální psychologie. Proces socializace a individuace; Osobní a sociální vztahy; sociabilita, afiliace, přátelství, sexuální atraktivita, láska. Agrese, agresivita, hostilita. Kooperace, konformita, kompetice, naučená bezmocnost, individualismus, disocialita, antisociální zaměření jedince. Rodina, její vymezení a funkce. Raný psychosociální vývoj dítěte a vliv časných zkušeností na rozvoj osobnosti a další socializaci. Vliv školy na socializaci dítěte a osobnostní zrání dospívajícího. Formální a neformální vrstevnické skupiny. Vliv medií na sociální vývoj dětí a mládeže. Prosociální a antisociální chování. Sociálně produktivní jednání, altruismus. Malé sociální skupiny; struktura, vývoj, význam přináležitosti ke skupině, vztahy uvnitř. Vztahy mezi skupinami. Konflikty a jejich řešení. Řízení skupiny. Autorita a její typy. Uplatnění poznatků ze sociální psychologie při výchovné a vzdělávací činnosti, ve výchovném poradenství a při podpoře zdravého životního stylu.

Získané způsobilosti

Po splnění kurzu bude student/ka schopen/schopna:1. Porozumět obsahu předmětu Sociální psychologie a psychologie osobnosti2. Kriticky zhodnotit a analyzovat témata daného předmětu3. Prakticky demonstrovat získané poznatky v rámci semestrální práce4. Využít získané poznatky a dovednosti v edukačním procesu5. Bude motivován k dalšímu vzdělávání v dané oblasti

Literatura

HEWSTONE, M. - STROBE, W. Sociální psychologie : moderní učebnice sociální psychologie. Praha: Portál, 2006. NAKONEČNÝ, M. Sociální psychologie. Praha: Academia, 1999. HELUS, Z. Sociální psychologie pro pedagogy. 2.vyd. Praha: Grada, 2010. VÝROST, J. - SLAMĚNÍK, I. a kol. Sociální psychologie. 2.vyd. Praha: Grada, 2008. HARTL, P. - HARTLOVÁ, H. Psychologický slovník. Praha: Portál, 2000. Jandourek, J. Sociologický slovník. Portál Praha, 2001. ISBN 978-80-7367-269-0.BERNE, E. Co řeknete až pozdravíte : Transakční analýza životních scénářů. Praha: Lidové. MAREŠ, J. - KŘIVOHLAVÝ, J. Komunikace ve škole. Brno: Masarykova univerzita, 1995, ISBN 80-210-1070-3. HARINGTON, A. a kol. Moderní sociální teorie. Praha: Portál, 2006. HELUS, Z. Osobnost a její vývoj. 2.vyd. Praha: Univerzita Karlova - Pedagogická fakulta, 2009. SMÉKAL V. Pozvání do psychologie osobnosti : člověk v zrcadle vědomí a jednání. 2. opr. vyd. Brno: Barrister & Principal, 2007. MIKŠÍK, O. Psychologické teorie osobnosti. Praha: Karolinum, 2007. ISBN 978-80-246-1312-3.NAKONEČNÝ, M. Sociální psychologie organizace. Praha: Grada, 2005. LORENZ, K. Takzvané zlo. 2.vyd. Praha: Academia, 2003. JANOUŠEK, J. Verbální komunikace a lidská psychika. Praha: Grada Publishing, 2007.

Požadavky

Získání zápočtu je podmíněno nejméně 75% účastí na seminářích a zpracováním kritické analýzy nejméně 2 publikací z doporučené literatury, přičemž alespoň 1 publikace je ze souboru základní literatury. Studující má prokázat, že je schopen pracovat s učebním textem jako s myšlenkovým celkem, proto pro účely udělení zápočtu nelze zpracovávat pouze některé vybrané kapitoly. Písemná rozvaha o každém prostudovaném díle má být v rozsahu nejméně 3 stran strojopisu. Výběr knih se neprovádí z okruhu rozšiřující literatury, která je doporučena jen pro případ možných nejasností v průběhu samostudia.Požadavkem pro absolvování zkoušky je získání zápočtu a orientace v prostudované problematice v rozsahu sylabu. Zkouška probíhá formou odborné rozpravy nad konkrétními tématy ze sylabu a možným uplatněním v kontextu přímé výchovně vzdělávací činnosti; vstupní část zkoušky zahrnuje diskusi nad strukturovanou kritickou analýzou prostudované literatury.

Garant

doc. PhDr. Richard Jedlička, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Richard Jedlička, Ph.D.PhDr. Magda Nišponská, Ph.D.PhDr. Jitka JosífkováPhDr. Magda Nišponská, Ph.D.