Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Romský žák v současné škole (KPP / ROZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / ROZ - Romský žák v současné škole, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do historie Romů (romská anabáze, historické souvislosti, odlišnost kulturních vzorců, hodnot a norem, romský jazyk a jeho souvislosti, Cikán nebo Rom, migrační vlny Romů do ČR, odchod Romů do zahraničí, Romové jako národ nebo jako nepřizpůsobivá skupina).2. Prostředí sociálně vyloučených lokalit (současná situace v ČR, identita Romů a její negativní aspekty, legislativní rámec a úřady, institut sociálního pracovníka, institut asistenta pedagoga).3. Obraz problémů romského žáka (svět romského dítěte, jazykové problémy - romský etnolekt češtiny, školní prostředí, morální hodnoty rodiny a školy, kastovní systém Romů).4. Sociální prostředí a sociální vztahy (rodinné prostředí vs. školní prostředí, rizika ve vztahu učitele k žákovi, hodnota vzdělání, absence školních pracovních návyků, kolektivismus Romů, možnosti spolupráce s romskou rodinou, možnosti spolupráce s dalšími organizacemi, výchovné problémy, výukové problémy, problémy s rodiči).5. Role pedagoga (efektivnost a úskalí integrace ve vzdělávání romských žáků, spolupráce učitele (školy) s rodinou, chybná interpretace žákova chování pedagogem, odlišné vnímání autority, vstup do romské rodiny, komunikace s romskou rodinou).6. Možná řešení problémů při vzdělávání romských žáků (možnosti spolupráce s dalšími organizacemi/úřady, multikulturní výchova, posilování pozitivních aspektů romské identity, zdroje informací pro pedagogy, možnosti vypracování projektů).7. Hranice možností pedagogického ovlivnění při vzdělávání romských žáků (spolupracující vs. nespolupracující rodina, integrace vs. segregace, neomluvená absence, dysfunkční rodina).

Získané způsobilosti

Po splnění kurzu bude student/ka schopen/schopna:1. Porozumět obsahu předmětu Romský žák v současné škole2. Kriticky zhodnotit a analyzovat témata daného předmětu3. Prakticky demonstrovat získané poznatky v rámci semestrální práce4. Využít získané poznatky a dovednosti v edukačním procesu5. Bude motivován k dalšímu vzdělávání v dané oblasti

Literatura

HORVÁTHOVÁ, J. Kapitoly z dějin Romů. Praha : Člověk v tísni, c2002. 84 s. ISBN 80-7106-615-X. BARRISTER & PRINCIPAL, 2003. 198 s. ISBN 80-85947-82. BRANDER, P. Kompas : manuál pro výchovu mládeže k lidským právům. Praha : Argo, 2006. 422 s. ISBN 80-7203-827-3. BARTOŇOVÁ, M. Přípravná třída pro děti ze sociokulturně znevýhodněného prostředí. In: PIPEKOVÁ, J. (ed.) Kapitoly ze speciální pedagogiky. Brno: Paido, 1998, s. 187. ISBN 80-85931-65-6. GULOVÁ, L. Teoreticko-metodická propedeutika pro edukační činnosti s dětmi a mládeží : na pomoc romským pedagogickým asistentům. Brno : Katedra sociální pedagogiky Pedagogické fakulty MU : Kabinet multikulturní výchovy při Pedagogické fakultě MU, 2003. 147 s. ISBN 80-86633-06-3. BALVÍN, J. Výchova a vzdělávání romských žáků jako pedagogický systém. Vyd. 1. Praha : Radix, 2004. 206 s. ISBN 80-86031-48-9. ŠIŠKOVÁ, T. Výchova k toleranci a proti rasismu : sborník : zdroje a formy rasismu a netolerance : informace o národnostních menšinách : hry a cvičení pro žáky a studenty. Vyd. 1. Praha : Portál, 1998. 203 s. ISBN 80-7178-285-8. ŠOTOLOVÁ, E. Vzdělávání Romů. 2., rozš. vyd. Praha : Grada, 2001. 84 s. ISBN 80-247-0277-0.

Požadavky

Study objectives: 1. active participation on the lecture2. participants will perform all given tasks3. reading of relevant academic texts 4. writing a semestral academic paper5. successful accomplishment of institutional objectives of the course - attainment above the minimum requirements for the award of credit

Garant

PhDr. Simona Kiryková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Simona Kiryková, Ph.D.