Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rodinná a sexuální výchova (KPP / RSVE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / RSVE - Rodinná a sexuální výchova, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavními cíli jsou: utřídění a prohloubení si informací o sexuálním chování v jeho rozmanitosti ve vztahu k rozvoji zdravých mezilidských vztahů a zdravé osobnosti, dále pak pochopení možností a mezí sexuální výchovy v rodině a ve výchovných institucích a také seznámení se s metodikou sexuální výchovy vhodnou zejména ve školním prostředí. Předmět by měl vést studenty k hlubšímu pochopení problematiky související se sexualitou člověka i k uvažování nad svými možnostmi a mezemi podílet se na sexuální výchově ve škole a zároveň dát podněty k rozvoji dovednosti vést sexuální výchovu na školách.1.Cíle a úkoly sexuální výchovy, seznámení se současnými výzkumy, diskuse nad současným pojetím, hodnocení současné literatury k tématu.2.Činitelé determinující utváření sexuálního chování, důležité vlivy biologické a psychosociální.3. Vliv rodiny na utváření na utváření sexuálního a partnerského chování, způsoby komunikace v rodině, způsoby předávání informací.4. Možnosti ovlivňování postojů k partnerství a sexualitě ve školských i mimoškolských zařízeních.5. Základní charakteristika období dospívání, utváření sexuální identity a postojů k otázkám partnerských vztahů, manželství a rodičovství6. Témata vhodná pro sexuální výchovu dětí a dospívajících (dospívání a vnímání sexuality v tomto období, partnerské vztahy, intimní život, příprava k zodpovědnému rodičovství, ochrana před nežádoucím početím a sexuálně přenosnými chorobami, budování zdravých rodinných vztahů, ochrana před týráním, zneužíváním a domácím násilím,..).7. Přehled metod sexuální výchovy a metody vhodné pro děti a dospívající s přihlédnutím k jejich věkovým a individuálním zvláštnostem. Důraz je kladen na aktivizační a netradiční metody.8.Výcvikové programy pro pedagogy zaměřené na sexuální a rodinnou výchovu.

Získané způsobilosti

Po splnění kurzu bude student/ka schopen/schopna:1. Porozumět obsahu předmětu Rodinná a sexuální výchova2. Kriticky zhodnotit a analyzovat témata daného předmětu3. Prakticky demonstrovat získané poznatky v rámci semestrální práce4. Využít získané poznatky a dovednosti v edukačním procesu5. Bude motivován k dalšímu vzdělávání v dané oblasti

Literatura

ŠULOVÁ, L. Jak učit výchovu k manželství a rodičovství. Praha : GRADA, 1995. TAUBNER, V. Metodika sexuální výchovy. Hradec Králové : Gaudeamus, 1995. Sexuální výchova : Problematika dětské pornografie a její prevence na škole. PRAHA: VÚP, 2003. SIELERT,V. Sexuální výchova. Praha : Trizonia 1994. DUNOVSKÝ, J.; TROJAN, O.; WEISS, P. Sexuální zneužívání dětí a sexuální násilí. Praha : Portál, 1997.

Požadavky

K úspěšnému absolvování předmětu student/ka splní:1. aktivní účast na kurzu2. aktivní vypracování všech zadaných úkolů3. četba odborné literatury4. vypracování odborné semestrální práce5. úspěšné ověření poznatků získaných v kurzu, dosažení minimálních kritérií stanovených pro získání kreditu

Garant

PhDr. Jitka Josífková

Vyučující

PhDr. Jitka JosífkováPhDr. Jitka Josífková