Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální pedagogika (KPP / VSOP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / VSOP - Sociální pedagogika, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky - Vymezení oboru sociální pedagogika. Sociální pedagogika jako obor teoretický x obor praktický. Sociální pedagogika jako výchova a pomoc ohroženým dětem, mládeži a dospělým x sociální pedagogika jako nástroj k rozvoji vhodných životních způsobů zdravé i ohrožené populace. Sociální a pedagogická dimenze sociální pedagogiky.2. Historie a současnost sociální pedagogiky - Historické zdroje současné sociální pedagogiky (Komenský, Pestalozzi, Lindner, Don Bosco). Vývoj a současnost sociální pedagogiky ve střední Evropě (Německo, Polsko, Slovensko, ČR).3. Rodina, vrstevnická skupina, komunita z pohledu sociální pedagogiky - Sociálněvýchovná činnost v terénu (nízkoprahová centra, streetwork, aktivizační služby pro rodiny, kluby, komunity morální, komunity geografické, role komunitního pracovníka).4. Školy a školská zařízení z pohledu sociální pedagogiky - Sociálněvýchovná činnost v těchto zařízeních. Potenciál sociálního pedagoga pro prevenci sociálně-patologických jevů na škole. Sociální pedagog jako součást školního poradenského pracoviště.5. Multikulturní výchova jako nutná součást sociální pedagogiky - Výchova k toleranci a proti rasismu. Možnosti sociálního pedagoga ovlivňovat předsudky a negativní postoje vůči menšinám a znevýhodněným skupinám.6. Střediska mládeže Salesiánů Dona Bosca jako příklad dobré praxe uplatnění sociální pedagogiky v práci se sociálně a kulturně znevýhodněnou mládeží7. Nároky na osobnost sociálního pedagoga ve vztahu k holistickému pojetí čtyř dimenzí člověka - fyzické, psychické, sociální a spirituální. Kompetence sociálního pedagoga. Uplatnění sociálního pedagoga v praxi. Legislativní zakotvení a budoucnost profese v ČR.

Získané způsobilosti

Po splnění kurzu bude student/ka schopen/schopna:1. Porozumět obsahu předmětu Sociální pedagogika2. Kriticky zhodnotit a analyzovat témata daného předmětu3. Prakticky demonstrovat získané poznatky v rámci semestrální práce4. Využít získané poznatky a dovednosti v praxi5. Bude motivován k dalšímu vzdělávání v dané oblasti

Literatura

LACA, S. Sociální pedagogika. Brno: Institut mezioborových studií, 2011. ISBN 978-80-87182-19-2.KRAUS, B. Základy sociální pedagogiky. Praha: Portál, 2014. ISBN 978-80-262-0643-9.DOČKAL, J. Člověk v současném světě: než začneme studovat sociální práci. Středokluky: Zdeněk Susa, 2008. ISBN 978-80-86057-53-8.GULOVÁ, L., et al. Sociální pedagogika a multikulturní výchova v otázkách. Brno: Masarykova univerzita, 2008. ISBN 978-80-210-4724-2.KAPLÁNEK, M. Výchova v salesiánském duchu. Praha: Portál, 2012. ISBN 978-80-262-0126-7.

Požadavky

K úspěšnému absolvování předmětu student/ka splní:1. aktivní účast na kurzu2. aktivní vypracování všech zadaných úkolů3. četba odborné literatury4. vypracování odborné semestrální práce5. úspěšné ověření poznatků získaných v kurzu, dosažení minimálních kritérií stanovených pro získání kreditů

Garant

doc. PhDr. Tomáš Kasper, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lucie HubertováMgr. Lucie Hubertová