Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy sociologie a psychologie v CR (KPP / ZSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPP / ZSP - Základy sociologie a psychologie v CR, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základem je rozšíření emočních a sociálních kompetencí studentů v oblasti komunikace, jednání ve stresu, navázání kontaktů.1. Struktura kvalit emoční a sociální inteligence. Kompetenční model2. Potřeby, modely. Osobní rozeznání potřeb.3. Kompenzační strategie.4. Reakce na nenaplněné potřeby. Pasivní a aktivní reakce v jednání lidí.5. Osobní tendence a způsoby naplnění potřeb.6. Hněv , agrese a konflikt.7. Terén emocí, mozek.8. Principy dozrávání osobnosti.9. Základy komunikačních technik, vyjednávání.10. Vedení skupin- dynamika skupiny.11. Jak vést, jak řídit skupinu.12. Stadia týmového rozvoje.13. Osobnost člověka , včem jsme stejní a v čem rozdílní.

Získané způsobilosti

- Posluchači rozvíjí klíčovou kompetenci komunikace a uvědomují si svoje základní tendence a návyky v komunikaci.- Používají techniky zvládání stresu a komunikace v náročných situacích. - Jsou orientováni v tématu konfliktů a jejich zvládání, zvládání náročných a stresových situací. - Získání a navýšení emočních a sociálních kompetencí.- Schopnost vést skupinu lidí.- Schopnost respektovat dynamiku týmu.

Literatura

HILL, G. Moderní psychologie : hlavní oblasti současného studia lidské psychiky. Praha: Portál, 2004. Nakonečný, M. Sociální psychologie. Academia, Praha, 1999. Nakonečný,M. Základy psychologie osobnosti. Praha: Managment Press, 1993. HAYESOVÁ, N. Základy sociální psychologie. Praha: Portál, 2003, 3. vyd. Čakrt, M. Konflikty v řízení a řízení konfliktů, Praha: Management Press 2000. ŘÍČAN, P. Psychologie. Příručka pro studenty. Praha: PORTÁL 2005. Vysekalová, J., Komárková, R. Psychologie reklamy, Praha, Grada Publishing 2000.

Požadavky

Získání zápočtu/ zkouška/ - prezentace zpracovaného vybraného tématu z oblasti sociální psychologie a sociologie." Písemná práce v rozsahu 5-10 stran." PrezentaceOsobnostní rozvoj: osobní pokrok u studenta v oblasti komunikace, schopnosti vystupovat a prezentovat. Navýšení sebereflexe, znalost slabých a silných stránek.

Garant

PhDr. Magda Nišponská, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Milan HrdinaPhDr. Magda Nišponská, Ph.D.