Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika hudební výchovy 1 (KPV / DH1M)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / DH1M - Didaktika hudební výchovy 1, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Získání teroetických znalostí a praktických dovedností k výuce hudební výchovy na prvním stupni základní školy.Okruhy přednášek:Význam hudby a její funkce v životě člověka. Cíl, úkoly a obsah hudební výchovy na prvním stupni základní školy (osnovy, učebnice, metodické příručky). Psychologické základy hudební výchovy (hudební vývoj dítěte, hudební schopnosti a nadání). Diagnostika v hudební výchově. Rozvoj hudebních schopností žáků 1. stupně základní školy. Didaktické zásady v hudební výchově. Vyučovací metody, organizace vyučování. Osobnost učitele hudební výchovy. Hudebně výchovné systémy (Orff, Kodály, Kabalevskij, Willems, ...). Dětská hudební tvořivost. Pěvecká výchova. Instrumentální činnosti. Poslechové činnosti. Hudebně pohybová výchova. Didaktická technika ve vyučovacím procesu. Vyučovací hodina a příprava učitele na vyučování.

Získané způsobilosti

Teoretické poznatky a praktické dovednosti z požadované oblasti

Literatura

SEDLÁK, F. Didaktika hudební výchovy. Praha-SPN, 1985. LASEVIČOVÁ, J. Didaktika hudební výchovy pro učitele primárního vzdělávání. Ostravská univerzita, 2004. DUZBABA, O. Hudební výchova pro studium učitelství 1.- 4. roč. ZŠ. SPN, Praha 1980. DANIEL, L. Kapitoly z didaktiky hudební výchovy. RUP, Olomouc 1984. POPOVIČ, M. Vybrané kapitoly z didaktiky hudební výchovy. Ústí nad Labem-PF, 1979.

Požadavky

70% účast, vypracování partitur, zvládnutí hry na nástroje Orffova instrumentáře, zobcová flétna, tvůrčí práce, demonstrace hodiny HV

Garant

Mgr. Jaroslav Koutský

Vyučující

MgA. Jana Konvalinková, Ph.D.