Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika hudební výchovy (KPV / DHVME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / DHVME - Didaktika hudební výchovy, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Motivace v hodinách Hv. Struktura vyučovací hodiny v Hv. Hudebně- pedagogické směry 20.stol. - Zoltán Kodály, Carl Orff, Poledňák - Budík, Dmitrij Kabalevskij. Didaktika hudební výchovy v alternativních pedagogikách - Montessori, waldorfská a jejich ucelený systém výuky hudební výchovy s ohledem na vývojové fáze dítěte. Intonační metody. Hudební výchova a mezipředmětové vztahy. Hudební výchova a RVP pro 1.st. ZŠ. Dějiny hudby pro žáky 1.st. ZŠ, klasika za školou.Hry s rytmem - hra na ozvěnu, hra na tělo, rytmizace říkadel, rytmizace slov, rytmický kánon, rondo - hra na otázku a odpověď, rytmická štafeta, zápis rytmu. Hry s rytmem a mezipředmětové vztahy. Štafeta. Práce s Orffovým instrumentářem, xylofon -dudácká kvinta, T D S. Psaní partitur pro zpěv, Orffův instrumentář, klavír, flétny, kytaru. Úpravy lidových písní, kánony, vlastní kánon na T, na T D. Montessori zvonkohra - metodické postupy práce s Montessori specifickým instrumentářem, párování = zvukové schody od jednoho tónu k celé diatonické stupnici, k jednoduché písni. Montessori didaktické pomůcky pro znalost not, schopnost psát, číst notový zápis, sebekontrola, porovnávání, pracovní tabulky, sluchová, hmatová , vizuální práce. Ostinato, práce s motivem, frází. Stručný základ hudebních forem.

Získané způsobilosti

Teoretické poznatky a praktické dovednosti z požadované oblasti.

Literatura

Sedlák František. Didaktika hudební výchovy. Herden, J. Elektronické klávesové nástroje v hudební výchově. Jurkovič, P. Instrumentální soubor na škole. Daniel Ladislav. Metodika hudební výchovy. Prchal, J. Písně s instrumentálním doprovodem.

Požadavky

Zpracování partitur doprovodů k písním - rytmické nástroje. Zpracování podkladů pro rytmizaci základních modelů ve 2/4 taktu. Praktická znalost základních pojmů, znalost notového písma a metodických postupů zvládnutí zápisu rytmu. Zpracování vlastního kánonu na harmonické funkci T a TDT, práce s říkadlem. Hra na zobcovou flétnu / Daniel / 5 lidových písní zpaměti. Hra na kytaru / akordický doprovod v tóninách c, G, D, A, a moll, e moll, d moll/ .

Garant

MgA. Jana Konvalinková, Ph.D.

Vyučující

MgA. Jana Konvalinková, Ph.D.