Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hudební teorie a praxe (KPV / HTPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / HTPK - Hudební teorie a praxe, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Metody kreativity a jejich vztah k hudební výchově. Hry se slovy, rytmem, metrem, s tóny, motivem, poslechem a písničkou. Kreativita při pohybových činnostech. Harmonický plán. Minimalismus. Improvizace na základě harmonického plánu.Hry s kánonem, gradací. kontrastem a aleatorikou. Při souborné zkoušce student prokazuje, že je schopen kreativně vést hudebně výchovný proces na 1. stupni ZŠ.

Získané způsobilosti

Teoretické poznatky a praktické dovednosti z požadované oblasti.

Literatura

Lišková, M., Hurník, L. Hudební výchova pro 1. - 5. roč. ZŠ. Holubec, J., Prchal, J., Reitterová, V. Nebojme se klasiky. Holubec, J., Prchal, J. Populární hudba ve škole.

Požadavky

Zkouška (souborná) se skládá ze dvou částí. A. část teoretická: Východiskem teoretické části zkoušky je analýza poslechové skladby. Navazuje losování okruhu z dějin hudby. Ústní pojednání má dvě roviny:1. hudebně historická data - vymezení období, charakteristika, život, dílo a význam autora - vhodné je uplatnění poznatků z hudebních forem, harmonie atd. 2. hledisko didaktické - práce s poslechovou skladbou v hodině Hv, možnosti jejího využitíB. část praktickáa) Student předkládá k praktické zkoušce seznam třiceti písní, který sestavil dle vlastního výběru (vhodný materiál pro 1. st.). Z kánonu písní losem zvolí jednu píseň, kterou zahraje - součástí hry je předehra k písni, vhodná harmonizace ( stylizace). Student prezentuje schopnost transponovat písňový materiál do vedlejších tónin (do dvou, tří předznamenání).b) Vylosovanou píseň student zazpívá v tónině, která odpovídá jeho hlasovému rozsahu, současně píseň taktuje.c) Prakticky předvedený materiál (hra, zpěv) je podroben rozboru z hlediska didaktického (motivace, mezipředmětové vztahy, orffův instrumentář, poznatky z hudební nauky)

Garant

prof. PaedDr. Jiří Holubec, Ph.D.

Vyučující

prof. PaedDr. Jiří Holubec, Ph.D.MgA. Jana Konvalinková, Ph.D.PaedDr. Zbyněk Prokeš, Ph.D.