Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy morfologie (KPV / MORP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / MORP - Základy morfologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Morfologie sémantická/ funkční. Gramatické kategorie substantiv. Genus, kolísání, životnost. Numerus, singularia tantum, pluralia tantum, duál. Casus. Gramatické kategorie ostatních jmen. Gramatické kategorie sloves, tvary finitivní a infinitivní. Persona, zvláštnosti v kategorii osob. Numerus, zvláštnosti v kategorii čísla. Tempus. Modus.Genus, opisné pasivum, pasivum zvratné. Aspekt. Morfologie formální, stavba slovesného tvaru, morfologický rozbor. Deklinace, deklinace substantiv. Adjektiva, deklinace adjektiv - složená, jmenná, smíšená, nesklonná adjektiva, stupňování. Pronomina, numera- deklinační typy. Verba z hlediska morfologické formy, slovesné kmeny. Slovesné tvary jednoduché, složené, finitivní, infinitivní. Slovesné třídy. Nepravidelná slovesa.

Získané způsobilosti

Teoretické poznatky a praktické dovednosti z požadované oblasti

Literatura

HAVLOVÁ, I. a kol. Český jazyk A pro studující učitelství 1. st. ZŠ a SPPg. Praha-UK, 1999. HUBÁČEK, J. a kol. Český jazyk pro učitele 1. - 4. ročníku. Praha-SPN, 1990. ČECHOVÁ, M. a kol. Čeština, řeč a jazyk. Praha-ISV, 2000. KARLÍK, P. a kol. Příruční mluvnice češtiny. Praha-Lidové noviny, 1995.

Požadavky

kombinovaná zkouška

Garant

PhDr. Věra Vykoukalová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Věra Vykoukalová, Ph.D.PhDr. Věra Vykoukalová, Ph.D.