Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář z českého jazyka k SZZ (KPV / SJCM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / SJCM - Seminář z českého jazyka k SZZ, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Národní jazyk český. Charakteristika. Útvary lokální a sociální. Spisovná čeština. Kultura řeči. Zvuková stránka jazyka. Klasifikace hlásek. Grafická stránka jazyka. Pravopis, jeho vývoj a oblasti. Zvláštní prostředky psaného jazyka. Pojmenování a jeho druhy. Jednoznačnost, mnohoznačnost, souznačnost, opozitnost. Expresivní význam pojmenování. Pojmenování nepřímá. Slovo a slovní zásoba. Klasifikace slov. Slovní zásoba národní a individuální. Obohacování slovní zásoby. Vrstvy ve slovní zásobě. Slovníky a slovníkářství. Tvoření slov. Slovotvorné způsoby a postupy. Problematika slovních druhů. Mluvnické kategorie jmen. Zvláštnosti v užití pádů. Kolísání v rodě, životnosti, čísle. Význam, tvoření, dělení a skloňování jmen. Mluvnické kategorie sloves. Posuny v osobě, čísle a čase.Třídění sloves. Slovesné kmeny. Slovesné tvary. Slovesné třídy. Neohebné slovní druhy. Charakteristika věty jednoduché. Věty podle členitosti. Větné a nevětné členy. Slovosled. Sémantické a syntaktické větné vztahy. Charakteristika souvětí. Nepravé věty vedlejší. Větosled. Zvláštnosti a nepravidelnosti větné stavby. Věty podle postoje mluvčího. Modalita a emocionalita ve výpovědi.

Získané způsobilosti

Teoretické poznatky a praktické dovednosti z požadované oblasti

Literatura

HAVLOVÁ,I. a kol. Český jazyk A pro studující učitelství 1. st. ZŠ a SPPg. UK, Praha 1999. HUBÁČEK, J. a kol. Český jazyk pro stud. učit. v 1.- 4. roč. ZŠ. SPN, Praha 1990. HUBÁČEK, J. a kol.:. Čeština pro učitele. Optys, Opava 1996. ČECHOVÁ, M. a kol. Čeština-řeč a jazyk. ISV, Praha 2000. Karlík, P. a kol.:. Příruční mluvnice češtiny, Lid. noviny Praha 1995.

Požadavky

Aktivita v seminářích

Garant

PhDr. Věra Vykoukalová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Věra Vykoukalová, Ph.D.