Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vokální činnosti s metodikou (KPV / VCMME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / VCMME - Vokální činnosti s metodikou, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Náplň práce v semestru, literatura, požadavky k zápočtu (zkoušce).2. Opakování poznatků z oblasti intonace, sluchové analýzy, rytmu a taktovací techniky (písňový materiál 1.-5. ročník).3 - 6. Nácvik jednohlasu (poznámky k nácviku při výstupech studentů).Intonace a sluchová analýza: dur a moll řada, trojzvuky a jejich obraty, zaměření na mollovou tonalituRytmus: zdokonalování v oblasti rytmického výcvikuTaktovací technika: opakování taktovací techniky na materiálu písní pro 1.-5. roč., různě zakončených.7- 13. Příprava a nácvik vícehlasu (dvojhlas, trojhlas), práce se sborovou partiturou. Studenti realizují nácvik vícehlasu na individuálně zvoleném písňovém materiálu s využitím svých zkušeností ve studijní skupině, kterou navštěvují. Po ukončení nácviku následuje analýza zvoleného metodického postupu.14. Ukončení semestru, zápočtová hodina

Získané způsobilosti

Teoretické poznatky a praktické dovednosti z požadované oblasti.

Literatura

Hála - Sovák. Hlas - řeč - sluch. Bubeníčková, Z. Hlasová příprava pro adepty učitelství. Vrchotová-Pátová, J. Pěvecká příprava učitele hudební výchovy pro studující PedF a PGS. Učebnice a metodické příručky pro 1.-5. ročník ZŠ. Crha - Marek - Fučík:. Základy hudební výchovy pro posluchače studia učitelství 1. stupně ZŠ.

Požadavky

Teoretická a praktická orientace v probírané problematice. Kladně hodnocený výstup z nácviku jednohlasu - vícehlasu během semestru.Intonace a sluchová analýza opakování a přenášení tónů, analýza dvou a vícezvuků, volné nástupy všech stupňů /tonální cítění/, dur, moll - řady, kvintakordy, obraty (vzestupně, sestupně), rozezpívání - metodické zásady, výběr vhodných modelů, ukázky, metodické poznámky k nácviku jednohlasu i vícehlasu (kánony), taktovací technika - schéma dvou, tří, čtyř i vícedobých taktů (ukázka na zvoleném písňovém materiálu), zpěv 3-5 písní bez doprovodu, 2-4 písně s doprovodem.

Garant

MgA. Zuzana Bubeníčková

Vyučující

MgA. Zuzana Bubeníčková