Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané problémy morfologie (KPV / VMOM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / VMOM - Vybrané problémy morfologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Problematika jednotlivých slovních druhů. Kodifikace normy spisovné češtiny v oblasti morfologie: problémy a výhledy. Současná vývojová dynamika morfologických kategorií v češtině. Morfologické kategorie ve službě syntaxe, pragmatiky a referenčních vztahů. Gramatické kategorie slovesné a jmenné. Operační pojetí morfologické analýzy.

Získané způsobilosti

Teoretické poznatky a praktické dovednosti z požadované oblasti

Literatura

ČECHOVÁ, M. a kol. Čeština ? řeč a jazyk. Praha 2002. SGALL, P. - HRONEK. Čeština bez příkras. Praha 1992;. JIRSOVÁ, A.:. Dynamika vztahu singuláru a plurálu u substantiv v češtině. SaS, 42, 1981, s. 183-199. KOMÁREK, M. K diferenciaci současného mluveného jazyka. Ed. D. Davidová. Ostrava 1994.;. DOKULIL, M. K otázce slovnědruhových převodů a přechodů, zvl. transpozice. SaS, 43, 1982, s. 257-270;. KOMÁREK, M. Mluvnice češtiny 1, 2. Praha 1986.;. HRBÁČEK, J. a kol. Mluvnické rozbory a cvičení. Praha 1994. KOMÁREK, M.:. Příspěvky k české morfologii. Praha 1978.;. KOMÁREK, M. Spisovná čeština a jazyková kultura 1993 1,2.

Požadavky

Samostatná výzkumná činnost, podrobné prostudování problematiky oboru

Garant

PhDr. Věra Vykoukalová, Ph.D.