Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekologie (KPV / ZEKB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / ZEKB - Základy ekologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem předmětu je seznámení se základními obecnými zákony ekologie, jakožto výchozí disciplíny pro pochopení problematiky ochrany životního prostředí. Základní metodou je porovnávání dějů a zákonitostí v ekosystému s aktivitami lidské společnosti, hledání analogií a rozdílů a jejich interpretace. Vychází se ze systémového přístupu a osnovy pro popis biologických systémů (definice, struktura, tok energie, koloběh hmoty, řízení, vývoj). Obecné teoretické části jsou vždy doplněny praktickými případovými studiemi, které zahrnují známá aktuální diskutovaná témata. Předmět je zaměřen především na získání teoretických základů pro orientaci v problematice životního prostředí. Na praktické otázky, především ve vazbě na školní praxi, je zaměřen navazující předmět "Ekologie pro učitele". Všechny přednášky jsou zpracovány ve formě počítačových prezentací.

Získané způsobilosti

Teoretické poznatky a praktické dovednosti z požadované oblasti

Literatura

Begon, M., Harper, J.L. et Townsend, C.R. Ekologie - jedinci, populace a společenstva. Olomouc, 1997. ANDĚL, P. Ochrana životního prostředí. TU, Liberec, 2005. Statistické ročenky životního prostředí České republiky. Teze předmětu "Základy ekologie".

Požadavky

Zápočet je udělen při současném splnění dvou podmínek:(a) zpracování seminární práce v požadované kvalitě na téma zadané na začátku semestru(b) úspěšné absolvování písemného testu z látky v rozsahu uvedeném v sylabu

Garant

doc. RNDr. Petr Anděl, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Anděl, CSc.