Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecně pedagogické aspekty ve SP (KSS / COP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / COP - Obecně pedagogické aspekty ve SP, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uvedení do problematiky2. Počátky a historický vývoj pedagogiky3. Výchova a činitelé výchovy4. Výchovně vzdělávací proces5. Výchovně vzdělávací soustava v ČR6. Alternativní školství

Získané způsobilosti

V rámci předmětu se studenti seznámí se základními pojmy z oblasti obecné pedagogiky. Předmět poskytuje informace o základních charakteristikách pedagogiky jako vědy, o jejím vzniku a vývoji, předmětu, významu a vztahu k ostatním vědám. Zabývá se výchovně vzdělávacím procesem a jeho řízením. Seznamuje studující se současnou českou výchovně vzdělávací soustavou i se specifiky alternativního školství. Studenti dovedou pedagogické poznatky aplikovat při práci s dítětem. Cílem předmětu je představit obecnou pedagogiku jako součást soustavy společenských věd a poskytnout vhled do problematiky výchovně vzdělávacího procesu z hlediska pedagogického. Umožnit studentům vytvořit si jasnější náhled a pozici pro řešení problémových situací ve výchovně vzdělávacích institucích.

Literatura

PRŮCHA, J. Moderní pedagogika. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7367-047-X.PRŮCHA, J. Přehled pedagogiky. Praha: Portál, 2006. ISBN 80-7178-944-5.BLÍŽKOVSKÝ, B. Systémová pedagogika pro studium a tvůrčí praxi. Ostrava: Amosium servis, 1997. ISBN 80-85498-23-5.ŠVARCOVÁ-SLABINOVÁ, I. Základy pedagogiky. Praha: VŠCHT, 2005. ISBN 80-7080-573-0.JŮVA. Základy pedagogiky. Brno: Paido, 2001. ISBN 80-85931-95-8.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje seminární prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

Mgr. Miroslav Meier, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miroslav Meier, Ph.D.doc. PaedDr. Petr Urbánek, Ph.D.Mgr. Miroslav Meier, Ph.D.