Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Edukace ve speciální pedagogice (KSS / CPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / CPV - Edukace ve speciální pedagogice, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Didaktika, její obsah a vývoj2. Problematika výchovné práce3. Plánování výchovně vzdělávací činnosti4. Vybrané didaktické metody a přístupy ve výchově5. Specifika výchovné práce v jednotlivých vývojových obdobích dítěte6. Volnočasové aktivity7. Autorita vychovatele

Získané způsobilosti

V rámci předmětu se studenti seznámí s metodikou výchovné práce diferencovaně dle věku dítěte s hlavním důrazem na výchovu dětí školního věku a mladistvých. Studenti získají dovednost prostřednictvím výchovného působení ovlivňovat jednání vychovávaného jedince, rozvíjet jeho sebedůvěru, empatii, sebeovládání, vytvářet pocit odpovědnosti. Studenti pochopí principy, na kterých se staví autorita vychovatele. Cílem předmětu je zprostředkovat studentům teoretické znalosti ze základů didaktiky. Seznámit je se základními pojmy, didaktickými zásadami a problematikou výchovné práce. Cílem je i podpořit dovednosti studentů v oblasti plánování a realizace výchovně vzdělávacích činností v oblasti stanovení vhodných cílů, volby metod, prostředků a forem výchovné práce s ohledem na specifické potřeby klientů.

Literatura

MATĚJČEK, Z. Co, kdy a jak ve výchově dětí. Praha:Portál, 2000. ISBN 80-7178-494-X.RASER, J. Jak vychovávat děti, se kterými se dá žít. Praha:Portál, 2000. ISBN 80-7178-459-1.KOPŘIVA, P., NOVÁČKOVÁ, J., NEVOLOVÁ, D., KOPŘIVOVÁ, T. Respektovat a být respektován. Kroměříž:Spirála, 2006. ISBN 80-901873-7-4.STŘELEC, S. Studie z teorie a metodiky výchovy II. Brno:MU, 2005. ISBN 80-210-3687-7.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje seminární prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

Mgr. Miroslav Meier, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miroslav Meier, Ph.D.doc. PaedDr. Petr Urbánek, Ph.D.Mgr. Miroslav Meier, Ph.D.doc. PaedDr. Petr Urbánek, Ph.D.