Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdraví a nemoc z medicínského hlediska (KSS / CZN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / CZN - Zdraví a nemoc z medicínského hlediska, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice zdraví a nemoci2. Vybrané druhy onemocnění jednotlivých tělesných systémů v návaznosti na medicínské obory3. Základy první pomoci4. Práva pacientů, osob se zdravotním postižením a osob nemocných5. Právo na informovanost, na rozhodování o sobě samém. Zásady jednání s osobami se zdravotním postižením.

Získané způsobilosti

Předmět se zabývá problematikou zdraví a nemoci z obecného biologického pohledu. Umožňuje pochopit příčiny, podstatu a projevy jednotlivých hlavních okruhů onemocnění i principy jejich léčby a rehabilitačního působení v případě trvalého zdravotního postižení či chronické nemoci. Studenti jsou vedeni k porozumění omezení činností a participace ve společnosti následkem zdravotního postižení - mezinárodní klasifikace funkční zdatnosti.

Literatura

BYDŽOVSKÝ, J. První pomoc. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0680-6.VOTAVA, J. A KOL. Ucelená rehabilitace osob se zdravotním postižením. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0708-5.KLENER P. a kol. Vnitřní lékařství. Praha: Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1253-4.BARTONÍČKOVÁ, I. Základy zdravotní intervence. Liberec: TU v Liberci, 2005. ISBN 80-7372-005-1.HOLUB, M. Zdraví a nemoc. Základní pohled na psychosomatiku. Liberec: TU v Liberci, 2011. ISBN 978-80-7372-751-2.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje seminární prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

Mgr. Květuše Sluková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Nádvorníková, Ph.D.Mgr. Květuše Sluková, Ph.D.Mgr. Lenka Nádvorníková, Ph.D.Mgr. Květuše Sluková, Ph.D.