Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy gerontologie a geriatrie (KSS / DGG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / DGG - Základy gerontologie a geriatrie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. Seznámení se základními pojmy např. stáří a stárnutí, anatomie a fyziologie stárnutí,psychologická adaptace na stáří, teorie stárnutíII. Fyzické, psychické a sociální problémy stárnutí, jejich řešeníIII. Základní znalosti o problematice thanatologie, hospicové péče, paliativní péče

Získané způsobilosti

V předmětu Základy gerontologie a geriatrie se studenti seznámí se základními pojmy těchto vědních oborů. Získají základní informace o demografických údajích souvisejících se stárnutím a stářím. Tento předmět je zaměřen na sociální a etické aspekty zmíněné problematiky a umožňuje mimo jiné studentům pochopit systém sítě zdravotnické a sociální pomoci pro seniory.

Literatura

HAŠKOVCOVÁ, H. Manuálek sociální gerontologie. Brno: IDVPZ, 2002. ISBN 80-7013-363-5.Jarošová, D. Péče o seniory. Ostrava: ZSF OU, 2006. ISBN 80-7368-110-2.WALSH, D. Skupinové hry a činnosti pro seniory. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7178-970-4.HOLMEROVÁ, I. Vybrané kapitoly z gerontologie. Praha: Česká alzheimerovská společnost, 2003. HOLMEROVÁ, I. Akutní péče v geriatrii a možnost napojení na specializovanou domácí péči. Praha: Česká gerontologická geriatrická společnost J. E. Purkyně, 2002. HAŠKOVCOVÁ, H. Fenomen stáří. Praha: Panorama, 1993. MULPACHR, P. Gerontopedagogika. Brno: Masarykova univerzita, 2004.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje seminární prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu

Garant

Mgr. Lenka Nádvorníková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Nádvorníková, Ph.D.