Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syndrom vyhoření (KSS / DSV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / DSV - Syndrom vyhoření, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. Základní pojmosloví vztahující se k oblasti pracovního zatížení pomáhajících profesíII. Pojmy pracovní stres, deprese, mechanismy vzniku syndromu vyhoření, jeho prevencea možnosti léčbyIII. Zásady duševní hygieny a postupy bezpečné abreakce emocí spojených s výkonempomáhající profese

Získané způsobilosti

V rámci disciplíny se student seznámí se základním pojmoslovím, které se vztahuje k oblasti pracovního zatížení pomáhajících profesí. Získá znalost a porozumění pojmům pracovní stres, deprese, syndrom vyhoření. Budou objasněny mechanismy vzniku syndromu vyhoření, jeho prevence a možností léčby za použití postupů psychoterapie.

Literatura

HENNIG, C., KELLER, G. Antistresový program pro učitele. Praha: Portál, 1996. KŘIVOHLAVÝ, J. Jak neztratit nadšení. Praha: Grada, 1998. ISBN 80-7169-551-3.KOPŘIVA, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 2006. ISBN 80-7367-181-6.ŠVINGALOVÁ, D. Stres a "vyhoření" u profesionálů pracujících s lidmi. Liberec: TUL, 2006. PRAŠKO, J. Jak se zbavit napětí, stresu a úzkosti. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0185-5.PAGE, S., WOKSET, V. Úvod do supervize. Cyklický model. Tišnov: SCAN, 2002. ISBN 80-86620-00-X.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a vypracování seminární práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Garant

PhDr. Helena Kalábová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Helena Kalábová, Ph.D.