Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy gerontologie a geriatrie (KSS / EGG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / EGG - Základy gerontologie a geriatrie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy2. Demografická charakteristika stárnutí a stáří3. Potřeby seniorů a jejich rodin4. Organizace služeb pro seniory5. Geriatrická a gerontologická diagnostika6. Základní zdravotní problémy ve stáří7. Faktory kvality života ve stáří8. Gerontatogika9. Thanatologie

Získané způsobilosti

V předmětu Základy gerontologie a geriatrie se studenti seznámí se základními pojmy těchto vědních oborů. Získají základní informace o demografických údajích souvisejících se stárnutím a stářím. Tento předmět je zaměřen na sociální a etické aspekty zmíněné problematiky a umožňuje mimo jiné studentům pochopit systém sítě zdravotnické a sociální pomoci pro seniory. Posluchači se blíže seznámí s dílčími problémy gerontologie a geriatrie, s fyzickými, psychickými i sociálními problémy, které stáří přináší, a jejich řešením.

Literatura

HAŠKOVCOVÁ, H. Manuálek sociální gerontologie. Brno: IDVPZ, 2002. ISBN 80-7013-363-5.JAROŠOVÁ, D. Péče o seniory. Ostrava: OSU, 2006. ISBN 80-7368-110 2.WALSH, D. Skupinové hry a činnosti pro seniory. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7178-970-4.HOLMEROVÁ I. Vybrané kapitoly z gerontologie. Praha: Česká alzheimerovská společnost, 2003. ISBN 80-86541-12-6.THELENOVÁ, K. Vybrané kapitoly ze sociální gerontologie. Liberec: TU Liberec, 2010. ISBN 978-80-7372-582-2.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje seminární prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu

Garant

Mgr. Lenka Nádvorníková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Nádvorníková, Ph.D.Mgr. Lenka Nádvorníková, Ph.D.