Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Alternativní tresty (KSS / FAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / FAT - Alternativní tresty, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Důvody pro ukládání alternativních trestů - humanitní, ekonomické a pragmatické2. Ochranná opatření3. Alternativní tresty (pozitiva, negativa, důvody vzniku a rozvoje těchto forem trestů; přehled alternativních řešení trestních věcí; zkušenosti v ČR a v zahraničí)4. Kontinuální sociální péče

Získané způsobilosti

Studentům budou představeny důvody pro ukládání alternativních trestů, kterými jsou zejména důvody humanitní, ekonomické a pragmatické. Studenti se seznámí se zkušenostmi s alternativními tresty ze zahraničí a v ČR. Ochranná opatření (znaky; ochranné léčení; zabezpečovací detence; ochranná výchova; zabrání věci nebo jiné majetkové hodnoty, náhradní hodnoty, spisy a zařízení; systém školských zařízení pro výkon ústavní výchovy a ochranné výchovy a školská zařízení preventivně výchovná). Alternativní tresty (pozitiva, negativa, důvody vzniku a rozvoje těchto forem trestů; přehled alternativních řešení trestních věcí; zkušenosti v ČR a v zahraničí). Kontinuální sociální péče (důvody vzniku návazné sociální pomoci a péče; rozsah, obsah a subjekty sociální pomoci poskytované pachatelům trestné činnosti).

Literatura

HOLÁ, L. Mediace: způsob řešení mezilidských konfliktů. Praha, Grada, 2003. ISBN 80-247-0467-6.Zákon č. 218/2003 Sb., v platném znění, o soudnictví ve věcech mládeže. Zákon č. 257/2000 Sb., v platném znění, o mediační a probační službě. Zákon č. 383/2005 Sb., v platném znění, změna zákona o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy. Zákon č.109/2002 Sb., v platném znění, o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a preventivně výchovné péči ve školských zařízeních a změně dalších zákonů.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

Mgr. Květuše Sluková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Květuše Sluková, Ph.D.Mgr. Květuše Sluková, Ph.D.