Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prakt. péče o zdr. postiž. a seniory (KSS / FEH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / FEH - Prakt. péče o zdr. postiž. a seniory, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení základních pojmů2. Prevence sociální exkluze osob se zdravotním postižením a seniorů3. Sociální a zdravotní péče se zaměřením na osoby se zdravotním postižení a seniory4. Partnerské vztahy osob se zdravotním postižením a seniorů5. Role sociálního pracovníka v práci se seniory a osobami se zdravotním postižením

Získané způsobilosti

Vymezení základních pojmů (typologie zdravotního postižení; sociálně kulturní pojetí handicapu; předsudky, stigma a marginalizace). Prevence sociální exkluze osob se zdravotním postižením a seniorů (mobilita a přístupnost; bariéry fyzického a sociálního prostředí; vzdělávání a sebevzdělávání; aktivizace; zaměstnání; kulturní život).Sociální a zdravotní péče se zaměřením na osoby se zdravotním postižení a seniory. Partnerské vztahy osob se zdravotním postižením a seniorů (zdravotní postižení v rodině; překážky v uzavírání partnerských vztahů; sexualita, genetika, eugenika, etika; násilí na lidech s postižením a seniorech). Role sociálního pracovníka v práci se seniory a osobami se zdravotním postižením (komunikace s klientem; komunikační systémy a techniky; dovednosti sociálního kontaktu s lidmi se zdravotním postižením a se seniory; nácvik komunikačních dovedností; typy klientů).

Literatura

http://kss.fp.tul.czVOTAVA, J. Ergoterapie a technické pomůcky v rehabilitaci. Liberec: TU Liberec, 2009. ISBN 978-80-7372-449-8.KOPŘIVA, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 2006. ISBN 80-7367-181-6.RHEINWALDOVÁ, E. Novodobá péče o seniory. Praha: Grada, 1999. ISBN 80-7169-828-8.WALSH, D. Skupinové hry a činnosti pro seniory. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7178-970-4.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Garant

Mgr. Andrea Brožová Doubková