Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika a management sociální sféry (KSS / FEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / FEK - Ekonomika a management sociální sféry, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy makroekonomie a mikroekonomie2. Veřejný sektor a veřejné finance3. Ekonomika sociálních služeb4. Základní pojmy z managementu5. Specifika managementu v sociální práci

Získané způsobilosti

Předmět se zaměřuje na oblast aplikace ekonomických a manažerských znalostí do oblasti praxe sociální práce. Základy makroekonomie a mikroekonomie (fungování tržního mechanismu; monetární a fiskální politika státu; hospodářský cyklus; náklady, výnosy, hospodářský výsledek, kapitál ...). Veřejný sektor, veřejné finance a neziskové organizace (mandatorní výdaje státu v sociální sféře; pojišťovací systémy; financování neziskového sektoru; dotace, granty, nadace ...). Ekonomika sociálních služeb (financování, základní principy, udržitelnost ...). Základní pojmy z oblasti managementu (management a řízení; podstata, cíl, funkce a význam managementu v sociální práci; procesy v managementu ...). Osobnost managera a faktory manažerské práce (osobnostní a kvalifikační předpoklady; autorita manažera; komunikace s podřízenými, spolupracujícími institucemi a s médii; time management; etika manažera a firemní kultura). Specifika managamentu v sociální práci (osobnostní a kvalifikační předpoklady; styly vedení a motivace pracovníků s ohledem na specifika sociální služby a jejích uživatelů; personální management; standardy kvality a supervize jako efektivní nástroje řízení ...).

Literatura

KRAFT, J. Ekonomie I. Liberec, TUL, 2007. ISBN 80-7083-568-0.KRAFT, J., BEDNÁŘOVÁ, P. Ekonomie I. Liberec: TU v Liberci, 2009. FARSKÝ, M., RITSCHELOVÁ, I. Ekonomika a management neziskových organizací. Ústí nad Labem: Univerzita J. E. Purkyně,, 2003. ISBN 80-7044-535-1.NOVOTNÝ, J. Ekonomika a řízení neziskových organizací. Praha: Oeconomica, 2004. ISBN 80-245-0792-7.JAROŠOVÁ, E. a kol. Trénink sociálních a manažerských dovedností. Metodický průvodce. Praha: Management Press, 2005. ISBN 80-7261-135-6.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nutná účast na semináři a zpracování semestrální práce. Další požadavky specifikuje vyučující předmětu.

Garant

doc. Ing. Václav Urbánek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Václav Urbánek, CSc.doc. Ing. Václav Urbánek, CSc.