Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy gerontologie a geriatrie (KSS / FGG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / FGG - Základy gerontologie a geriatrie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy gerontologie a geriatrie2. Demografická charakteristika stárnutí a stáří3. Potřeby seniorů a jejich rodin, organizace služeb pro seniory4. Geriatrická a gerontologická diagnostika, zdravotní problémy ve stáří5. Faktory kvality života ve stáří, paliativní a hospicová péče, thanatologie

Získané způsobilosti

Základní pojmy (pojem gerontologie, geriatrie; stárnutí, stáří, senior; teorie stárnutí; biologické, psychické a sociální aspekty stárnutí; anatomické a fyziologické změny ve stáří. psychologie stáří, sociologie stáří ...). Demografická charakteristika stárnutí a stáří. Potřeby seniorů a jejich rodin. Organizace služeb pro seniory. Geriatrická a gerontologická diagnostika. Zdravotní problémy ve stáří (delirium, deprese, demence; smyslové poruchy; instabilita, pády a úrazy ve vyšším věku; imobilizační syndrom, proleženiny, opruzeniny; chronická bolest; poruchy a onemocnění gastrointestinálního traktu, dýchacího systému, kardiovaskulárního systému, krve a krvetvorby, vylučovacího a pohlavního systému; farmakoterapie ve stáří; problematika špatného zacházení se seniory). Faktory kvality života ve stáří. Paliativní a hospicová péče, thanatologie.

Literatura

HAŠKOVCOVÁ, H. Manuálek sociální gerontologie. Brno: IDVPZ, 2002. ISBN 80-7013-363-5.JAROŠOVÁ, D. Péče o seniory. Ostrava: OSU, 2006. ISBN 80-7368-110 2.HOLMEROVÁ, I. Vybrané kapitoly z gerontologie. Praha: Česká alzheimerovská společnost, 2003. THELENOVÁ, K. Vybrané kapitoly ze sociální gerontologie. Liberec: TU Liberec, 2010. ISBN 978-80-7372-582-2.WALSH, D. Skupinové hry a činnosti pro seniory. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7178-970-4.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

Mgr. Lenka Nádvorníková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Nádvorníková, Ph.D.Mgr. Lenka Nádvorníková, Ph.D.