Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdraví a nemoc z psych. a soc. hl. (KSS / FNH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / FNH - Zdraví a nemoc z psych. a soc. hl., Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Pojetí zdraví a nemoci ze sociálního a psychologického hlediska2. Chronická nemoc a zdravotní postižení jako psychologický problém a jako příčina sociálních problémů3. Možnosti prevence4. Zdravotní postižení a chronická nemoc ve vybraných ontogenetických etapách5. Psychologické a sociální důsledky vybraných postižení či onemocnění6. Práva pacientů, osob se zdravotním postižením a osob nemocných

Získané způsobilosti

Pojetí zdraví a nemoci ze sociálního a psychologického hlediska (norma, různé přístupy k hodnocení normality, hodnocení funkčního stavu a kvality života, Mezinárodní klasifikace funkčních schopností). Chronická nemoc a zdravotní postižení jako psychologický problém a jako příčina sociálních problémů. Možnosti prevence tělesné a duševní nemoci a jejich důsledků. Zdravotní postižení a chronická nemoc ve vybraných ontogenetických etapách. Psychologické a sociální důsledky vybraných postižení či onemocnění. Práva pacientů, osob se zdravotním postižením a osob nemocných.

Literatura

VÁGNEROVÁ M. Psychologické podmínky vzdělávání zdravotně, sociálně a sociokulturně znevýhodněných lidí. Liberec: TU Liberec, 2007. ISBN 978-80-7372-184-8.VOTAVA J. a kol. Ucelená rehabilitace osob se zdravotním postižením. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0708-5.VÁGNEROVÁ, M. Úvod do vývojové psychopatologie I. Psychologie somaticky nemocných dětí. Liberec: TU v Liberci, 2002. ISBN 80-7083-593-1.http://kss.fp.tul.cz /

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

doc. PhDr. Bohumil Stejskal, CSc.

Vyučující

PhDr. Helena Kalábová, Ph.D.doc. PhDr. Bohumil Stejskal, CSc.PhDr. Helena Kalábová, Ph.D.