Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Penologie (KSS / FPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / FPE - Penologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vězeňská služba (postavení, úkoly, struktura)2. Výkon vazby a výkon trestu odnětí svobody, programy zacházení s vězni, výkon vazby a trestu v některých státech EU a USA3. Negativní jevy ve vězení4. Úvod do problematiky postpenitenciární péče

Získané způsobilosti

Vězeňská služba (postavení, úkoly, struktura ...). Výkon vazby a výkon trestu odnětí svobody (diferenciace vězňů, výkon trestu u specifických skupin odsouzených ...). Programy zacházení s vězni (druhy programů zacházení, význam práce, význam vzdělávacích a volnočasových aktivit, základní psychologické a pedagogické aspekty výkonu trestu odnětí svobody). Negativní jevy ve vězení (agrese, šikana, tzv. druhý život odsouzených, drogy, náhradní sexuální ukájení, sebepoškozování, hromadné nekázně a vzpoury). Úvod do problematiky postpenitenciární péče (vymezení pojmu, důvody pro pomoc a péči o propuštění z výkonu trestu odnětí svobody, subjekty postpenitenciární péče ...). Výkon vazby a trestu v některých státech EU a USA.

Literatura

SOCHŮREK, J. Kapitoly z penologie II. díl. Liberec: TU v Liberci, 2007. SOCHŮREK, J. Kapitoly z penologie I. díl. Liberec: TU Liberec, 2007. ISBN 978-80-7372-203-6.SOCHŮREK, J. Kapitoly z penologie. III. díl. Liberec: TU Liberec, 2007. ISBN 978-80-7372-205-0.ČERNÍKOVÁ, V. Sociální ochrana. Praha, Policejní akademie, 2005. ISBN 80-7251-207-2.ČERNÍKOVÁ, V., SEDLÁČEK, V. Základy penologie pro policisty. Praha: Policejní akademie, 2002. ISBN 80-7251-104-1.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

PhDr. Jan Sochůrek, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jan Sochůrek, Ph.D.PhDr. Jan Sochůrek, Ph.D.