Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Národnostní minority (KSS / FPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSS / FPM - Národnostní minority, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Uvedení do problematiky2. Pojetí národa a národní identity3. Problematika soužití mezi majoritní a minoritní společností4. Menšiny a migranti v České republice5. Migrace obyvatelstva

Získané způsobilosti

Studenti se v předmětu seznámí se základními problémy, které se týkají koexistence majoritní společnosti s etnickými a kulturními minoritami. V rámci kurzu se studenti seznámí s delimitací některých základních pojmů a konceptů (menšina, rasa, xenofobie, etnocentrismus, rasismus, stereotypy, asimilace, integrace, multikulturalismus a další). Nedílnou součástí této první části předmětu bude rovněž stručný exkurz do stávající české a evropské legislativy. Druhou část předmětu tvoří přehled nejvýznamnějších etnických menšin na území ČR, specifikace nejdůležitějších problémů, s nimiž se potýkají a předložení možných variant řešení a postupů, které k identifikaci vhodného řešení vedou. Cílem předmětu je podat základní informace v oblasti teoretického uchopení problematiky menšin a jeho následné praktické implementace s ohledem na praxi absolventů. Zároveň s tím má podat základní přehled o nejvýznamnějších etnických, kulturních a náboženských menšinách žijících na území České republiky.

Literatura

VÁCLAVÍK, D. a kulturní minority ve střední Evropě: (Základní problémy, Židé). Část 1. Liberec: TU Liberec, 2001. ISBN 80-7083-457-9.GABAL, I. Etnické menšiny ve střední Evropě: konflikt nebo integrace. Praha: G plus G, 1999. ISBN 80-86103-23-4.MAREŠ, P. Faktory sociálního vyloučení. Praha: VÚPSV, výzkumné centrum Brno, 2006. ISBN 80-87007-15-8.SIROVÁTKA, T. Menšiny a marginalizované skupiny v České republice. Brno: MU & Georgetown, 2002. ISBN 80-210-2791-6.ŠIŠKOVÁ, T. Menšiny a migranti v České republice. Praha: Portál, 2002. ISBN 80-7178-220-3.ŠMAUSOVÁ, G. "Rasa" jako rasistická konstrukce. Sociologický časopis, vol. 35, no. 4. 1999. RYŠAVÝ, D. Sociální distance vůči Romům. Případ vysokoškolských studentů. Sociologický časopis, vol. 39, no. 1. 2003.

Požadavky

Pro získání zápočtu student vypracuje semestrální prácí na téma zadané vyučujícím předmětu a v rozsahu dle pokynů vyučujícího s cílem ověření znalostí studentů získaných samostudiem. Získání zápočtu je podmínkou účasti na zkoušce. Požadavky zkoušky stanoví vyučující předmětu.

Garant

Mgr. Jan Jihlavec